Navigációs útvonal

Védjegyoltalom – olcsóbban - 31/03/2009

Az EU védjegyhivatalának logója © OHIM

Hamarosan a jelenleginél kevesebbe fog kerülni a védjegybejelentés a vállalkozásoknak.

A gazdasági válság előtti erőteljes növekedésnek köszönhetően ez Európai Unióban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az uniós védjegyoltalom iránti igény, és ez nem várt költségvetési többletet eredményezett.

Annak ellenére, hogy 2005-ben már egyszer csökkentették a védjegyek lajstromozási díját, a védjegyekkel és formatervezési mintákkal foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano kasszájában több mint 300 millió euró készpénz halmozódott fel, és ez nonprofit jogállásával nem összeegyeztethető. Az uniós országok hosszas egyeztetések után ismételt – ezúttal 40%-os – díjcsökkentés mellett döntöttek.

Az 1996-ban alapított védjegyhivatal működését teljes egészében a szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások által befizetett díjakból finanszírozza. Az Unió eddig több mint 500 000 védjegyet vett lajstromba a világ minden részéről érkező kérelmek alapján, megtiltva ezzel más vállalatok számára az érintett nevek, szimbólumok és szlogenek használatát.

A védjegy fontos a vállalkozások számára, mert megkülönbözteti a vállalatot versenytársaitól, termékeit más termékektől. De hasznos a fogyasztók számára is, hiszen az áru valódiságát tanúsítják: azt, hogy nem gyengébb minőségű utánzattal van dolguk.

A vállalatok a védjegyoltalomért jelenleg két külön díjat fizetnek: bejelentési és lajstromozási díjat. Májustól ezeket – a gyorsabb ügyintézés érdekében – egyetlen díj váltja fel.

A papír alapú jelentkezés összköltsége 1750 euróról 1050 euróra csökken. Az elektronikus úton jelentkező vállalatok ennél is kevesebbet – 1600 euró helyett 900 eurót – fizetnek majd. Mindez a közvetlenül az EU által kibocsátott védjegyekre vonatkozik. A nemzetközi védjegyek uniós jóváhagyásának díja 1450 euróról 870 euróra csökken majd.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy szerint a díjcsökkentések évi 60 millió euró megtakarítást jelentenek majd a vállalkozásoknak, és serkentik a vállalkozókedvet, ami a gazdaság fellendülésének záloga. Az alacsonyabb díjak különösen jól jönnek a kisebb vállalatoknak, amelyek számára a védjegyoltalom megszerzésének folyamata gyakran nehézségeket jelent.

A szóban forgó témához kapcsolódik az, hogy az Unió a hamisított áruk kereskedelme, az illegális letöltés és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok DeutschEnglishfrançais más módon való megsértése elleni küzdelemre szolgáló fórumot indít útjára. Az új „megfigyelő központ” találkozóhelyül szolgál a szakértők, a nagyközönség és a magánszféra számára, a célja a probléma felmérése és a megoldási lehetőségek kidolgozása. A hamisított áruk világszintű kereskedelme 150 milliárd eurót kitevő üzletág a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint.

Az Unión belüli jogvédelemről bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek