Navigointipolku

EU:n tavaramerkkisuoja halpenee - 31/03/2009

Sisämarkkinoiden yhdenmukaistamisviraston logo © OHIM

Yritykset saavat EU:n tavaramerkin aiempaa edullisemmin ja nopeammin.

Ennen finanssikriisiä EU oli hyvässä kasvuvauhdissa ja EU:n tavaramerkkioikeuksia haettiin enemmän kuin aiemmin, mikä johti tavaramerkkitulojen odottamattomaan kasvuun.

Vaikka tavaramerkkien rekisteröintimaksuja alennettiin vuonna 2005, EU:n tavaramerkkisuojasta huolehtivalla sisämarkkinoiden yhdenmukaistamisvirastolla DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano on nyt yli 300 miljoonan euron kassavaranto, jota sillä ei saisi olla, koska se on voittoa tavoittelematon yhteisö. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen EU-maat ovat päättäneet alentaa maksuja jälleen, tällä kertaa noin 40 prosentilla.

Yhdenmukaistamisvirasto perustettiin vuonna 1996, ja sen koko toiminta rahoitetaan sen palveluja käyttävien liikeyritysten maksuista. Tähän mennessä EU on rekisteröinyt eri puolilla maailmaa olevien yritysten nimiin yli 500 000 tavaramerkkiä, jolloin muut yritykset eivät voi käyttää samoja nimiä, symboleita tai tunnuslauseita.

Tavaramerkit ovat yrityksille arvokkaita, koska niiden avulla yritys ja sen tuotteet erottautuvat muista. Tavaramerkeistä on hyötyä myös kuluttajille, koska ne osoittavat, että tuote on aito eikä arvoton kopio.

Nykyisin yritykset maksavat erikseen tavaramerkkisuojan hakumaksun ja rekisteröintimaksun. Toukokuusta alkaen nämä maksut korvataan yhdellä maksulla, mikä säästää aikaa.

Lisäksi kokonaiskustannukset alenevat: paperiversiona tehdyn hakemuksen hinta laskee 1750 eurosta 1 050 euroon ja internetin kautta tehtävien hakemusten hinta puolestaan 1 600 eurosta 900 euroon. Nämä hinnat koskevat EU:n myöntämiä tavaramerkkejä. Jos kyseessä on kansainvälinen tavaramerkki, jolle haetaan EU:n hyväksyntää, maksu on 870 euroa entisen 1 450 euron sijasta.

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Charlie McCreevy toteaa, että liikeyritykset säästävät näiden hinnanalennusten johdosta 60 miljoonaa euroa vuodessa. Alennusten toivotaan kannustavan yrittäjyyteen ja edistävän talouden elpymistä. Erityisesti pienet yritykset, joille tavaramerkin hankinta on usein raskas prosessi, hyötyvät uudistuksesta.

Tavaramerkkien lisäksi EU haluaa edistää teollis- ja tekijänoikeuksien suojelua DeutschEnglishfrançais. Se perustaa uuden foorumin tukemaan väärennettyjen tuotteiden ja tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin laittoman lataamisen torjuntatyötä. Tarkoituksena on saattaa julkisen ja yksityisen sektorin asiantuntijat yhteen arvioimaan ongelmaa ja kehittämään ratkaisuja. OECD:n arvion mukaan väärennösten maailmanlaajuisessa kaupassa on kyse noin 150 miljardista eurosta.

Lisää teollis- ja tekijänoikeuksien suojasta EU:ssa DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä