Διαδρομή πλοήγησης

Δραστική μείωση του κόστους των εμπορικών σημάτων - 31/03/2009

Λογότυπος του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων της ΕΕ © OHIM

Ανακούφιση για τις επιχειρήσεις η μείωση του κόστους καταχώρισης κοινοτικών εμπορικών σημάτων

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για δικαιώματα κοινοτικών εμπορικών σημάτων τα τελευταία χρόνια, η οποία απέφερε ένα ανέλπιστο δημοσιονομικό πλεόνασμα, υπήρξε ακόμη μια ένδειξη της ισχυρής ανάπτυξης της Ένωσης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρά τη μείωση των τελών καταχώρισης εμπορικών σημάτων το 2005, το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano διαθέτει σήμερα ταμειακά αποθέματα που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν είναι επιτρεπτό λόγω του μη κερδοσκοπικού του χαρακτήρα. Ύστερα από χρονοβόρες συζητήσεις, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να προβούν σε νέα μείωση των τελών, αυτή τη φορά κατά 40%.

Το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων ιδρύθηκε το 1996 και αντλεί εξ ολοκλήρου τους πόρους του από τα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει καταχωρίσει περισσότερα από 500.000 εμπορικά σήματα για επιχειρήσεις απ' όλο τον κόσμο, απαγορεύοντας με αυτόν τον τρόπο σε άλλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις ίδιες ονομασίες, σύμβολα ή λογότυπους.

Τα εμπορικά σήματα είναι πολύτιμα για τις επιχειρήσεις, διότι κάνουν αυτές και τα προϊόντα τους να ξεχωρίζουν. Είναι επίσης χρήσιμα για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι αποτελούν ένδειξη ότι ένα εμπόρευμα είναι γνήσιο και όχι απομίμηση κατώτερης ποιότητας.

Επί του παρόντος, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν δύο ξεχωριστά τέλη για την προστασία εμπορικού σήματος: ένα για την αίτηση και ένα για την καταχώριση. Από τον ερχόμενο Μάιο τα τέλη αυτά θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο τέλος, ώστε να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, το συνολικό κόστος θα μειωθεί από 1.750 σε 1.050 ευρώ εφόσον οι αιτήσεις καταχώρισης υποβάλλονται σε έντυπη μορφή. Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω Διαδικτύου θα πληρώνουν ακόμη λιγότερο, δηλαδή 900 αντί για 1.600 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τα εμπορικά σήματα που εκδίδονται απευθείας από την ΕΕ. Όσον αφορά την επικύρωση από την ΕΕ διεθνών εμπορικών σημάτων, το τέλος θα μειωθεί από 1.450 σε 870 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τσαρλς Μακ Κρίβι, χάρη σ' αυτές τις μειώσεις οι επιχειρήσεις θα εξοικονομούν 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αναμένεται να τονωθεί η επιχειρηματικότητα που είναι καθοριστικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Η μείωση των τελών θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες η διαδικασία καταχώρισης εμπορικού σήματος είναι συχνά περίπλοκη και χρονοβόρα.

Τέλος, η ΕΕ εγκαινιάζει φόρουμ για ένα άλλο σχετικό θέμα, την καταπολέμηση της πώλησης προϊόντων απομίμησης, της παράνομης τηλεφόρτωσης και άλλων παραβάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας DeutschEnglishfrançais. Το νέο αυτό «παρατηρητήριο» θα φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα αξιολογήσουν το πρόβλημα και θα προτείνουν λύσεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων απομίμησης ανέρχεται σε 150 δισ. ευρώ.

Περισσότερα για την προστασία δικαιωμάτων στην ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι