Sti

Varemærkegebyrer får et hug nedad - 31/03/2009

Logoet for EU's varemærkeagentur © OHIM

Det bliver meget billigere at beskytte varemærker i EU.

Som følge af den stærke vækst i EU forud for finanskrisen er antallet af varemærkeansøgninger steget kraftigt i de senere år. Resultatet er et uventet budgetoverskud.

Trods gebyrnedsættelsen i 2005 har EU's varemærkeagentur (OHIM) DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano nu kontantreserver på over 300 millioner euro. Det er ikke foreneligt med dets status som nonprofitorganisation. Efter lange forhandlinger er EU-landene blevet enige om at give gebyrerne endnu et hug nedad – denne gang med 40 %.

Varemærkeagenturet blev oprettet i 1996 og er fuldstændig selvfinansierende – alle dets ressourcer stammer fra de gebyrer, virksomhederne betaler for dets tjenester. Hidtil har EU registreret over 500 000 varemærker for virksomheder i hele verden. Når et varemærke er registreret, må andre virksomheder ikke bruge samme navn, symbol og slogan.

Varemærker har stor værdi for virksomheder, fordi de bruges til at brande virksomheden og dens produkter i forhold til andre. De er også nyttige for forbrugerne, fordi de viser, at varen er ægte og ikke en dårlig kopi.

I øjeblikket betaler virksomhederne to forskellige gebyrer for at beskytte deres varemærker – et ansøgningsgebyr og et registreringsgebyr. Fra og med maj erstattes de to gebyrer af ét enkelt gebyr.

Ud over at man sparer tid, falder de samlede omkostninger fra 1 750 euro til 1 050 euro for en ansøgning på papir. Elektroniske ansøgninger bliver endnu billigere – 900 euro i stedet for 1 600 euro. Det er for et varemærke registreret direkte hos EU. For internationale varemærker, der registreres i EU, sættes gebyret ned fra 1 450 euro til 870 euro.

Ifølge EU's kommissær for det indre marked, Charlie McCreevy, vil nedsættelsen give virksomhederne en besparelse på 60 millioner euro om året. Den vil også styrke iværksætterkulturen, som er afgørende for at få gang i økonomien igen. De lavere gebyrer vil få en særlig varm velkomst i mindre virksomheder, som ofte anser proceduren for en tung byrde.

EU lancerer samtidig et forum for at bekæmpe salg af kopivarer, ulovlig downloading og andre krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder DeutschEnglishfrançais. Det nye "overvågningsorgan", der kommer til at bestå af eksperter fra den offentlige og private sektor, skal undersøge problemet og foreslå løsninger. Verdenshandelen med ulovlige kopivarer beløber sig ifølge OECD til 150 milliarder euro.

Mere om beskyttelse af rettigheder i EU DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links