Навигационна пътека

Рязко намаление на таксите за търговски марки - 31/03/2009

Лого на службата на ЕС за търговските марки © OHIM

Разходите на предприятията за регистриране на търговска марка на Общността ще спаднат значително.

До известна степен благодарение на високия растеж преди финансовата криза, броят на заявките за търговски марки на Общността нарасна изключително бързо, което доведе до натрупването на неочакван бюджетен излишък.

Въпреки намалението на таксите за регистрация на търговски марки през 2005 г., службата на ЕС за търговските марки DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano в момента разполага с налични средства в размер по-голям от 300 млн. евро, нещо което не е разрешено поради нейния нестопански статут. След продължителни обсъждания страните от ЕС се съгласиха да намалят рязко таксите още веднъж - този път с 40%.

Създадена през 1996 г., службата се финансира изцяло от таксите, които предприятията заплащат за нейните услуги. До момента ЕС е регистрирал повече от 500 000 търговски марки на предприятия от целия свят. Чрез тяхната регистрация се забранява на други компании да използват същите наименования, символи и девизи.

Търговските марки са полезни за предприятията, защото отличават дадена компания и нейните продукти от останалите. Те са от полза и за потребителите, защото показват, че стоката е оригинална, а не имитация с ниско качество.

В момента фирмите заплащат две отделни такси за защита на търговска марка - за заявка и за регистрация. От началото на май те ще бъдат заменени от една-единствена такса, за да се спести време.

Нещо повече, общите разходи ще спаднат от 1750 евро на 1 050 евро за подаване на заявление. Компаниите, които подадат заявление по интернет, ще платят още по-малко - 900 евро вместо 1600 евро. Това се отнася за търговски марки, регистрирани пряко от ЕС. Таксата за международна регистрация на търговска марка ще се понижи от 1 450 евро до 870 евро.

Комисарят по вътрешния пазар Чарли Макрийви твърди, че намаленията ще спестят на предприятията 60 млн. евро годишно и ще стимулират предприемачеството, което е ключ към съживяването на икономиката По-ниските такси ще са добре дошли особено за по-малките компании, за които процесът на регистрация на търговска марка често е бреме.

Във връзка с близки по съдържание въпроси ЕС учредява форум за борба с продажбата на фалшиви стоки, незаконното изтегляне на файлове и други нарушения на правата върху интелектуална собственост DeutschEnglishfrançais. Новата „обсерватория“ ще събере заедно експерти от публичния и частния сектор с цел оценяване на проблема и разработване на решения. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие световната търговия с фалшиви стоки представлява бизнес на стойност 150 млрд. долара.

Още за защитата на правата в ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки