Cale de navigare

Cinci ţări depăşesc limitele deficitului bugetar stabilite de UE - 24/03/2009

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia © CE

Comisia le solicită statelor membre să-şi reducă deficitele bugetare

Pe măsură ce criza economică slăbeşte finanţele publice, se preconizează că deficitele bugetare a cinci ţări vor depăşi pragul acceptat de UE, acela de 3% din produsul intern brut.

Manifestându-şi îngrijorarea cu privire la efectele pe care această situaţie le-ar putea avea asupra stabilităţii zonei euro, Comisia propune anumite termene limită pentru reintegrarea în limitele plafonului. Cele cinci ţări (Franţa, Grecia, Irlanda, Spania şi Regatul Unit) au raportat deja, pentru anul trecut, deficite care depăşesc pragul de 3%.

În consecinţă, li se solicită să-şi reducă deficitele bugetare în mod corespunzător, până în 2013 (Irlanda), 2012 (Franţa şi Spania), 2010 (Grecia) şi 2013-2014 (Regatul Unit).

Decizia finală cu privire la aceste termene limită le revine liderilor UE.

Deficitele bugetare s-au mărit semnificativ, ca rezultat al scăderii încasărilor fiscale şi al măririi cheltuielilor sociale precum prestaţiile de şomaj. Între timp, guvernele apelează la vistieria statului pentru a întreţine investiţiile şi creşterea economică, în încercarea de a combate cea mai gravă depresiune economică de la al doilea război mondial încoace. Per total, statele membre pompează în sectorul economic aproximativ 3,3% din PIB-ul Uniunii (aproape 400 de miliarde de euro), pe o perioadă de doi ani.

Potrivit reglementărilor europene, membrii actuali şi potenţiali ai zonei euro trebuie să-şi menţină deficitele bugetare sub limita de 3% din PIB. Aceste norme fac parte din Pactul european de stabilitate şi creştere şi au rolul de a preveni dezechilibrele care ar putea submina încrederea în zona euro.

Regatul Unit încearcă să respecte aceste reglementări, deşi nu face parte din zona euro şi nu îi revine nicio obligaţie în acest sens.

Estimările Comisiei, realizate în luna ianuarie, prevăd pentru anul acesta deficite bugetare de peste 5% în Franţa, aproape 6% în Spania, 11% în Irlanda şi de cel puţin 9% în Regatul Unit. În cazul Greciei, nivelul deficitului a depăşit plafonul încă din 2007, atingând procentul de 3,7% în 2008 şi se preconizează că va rămâne şi în acest an peste limita stabilită.

Comisia a recomandat un control mai strict şi în Cipru, avertizând asupra posibilităţii ca deficitul bugetar să se mărească rapid în anii următori. Pentru anul în curs, acesta este estimat la 1%, ca urmare a punerii în aplicare a pachetului de măsuri de stimulare economică.

Liderii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la diferenţele bugetare din ce în ce mai mari. În cadrul summit-ului din luna martie, aceştia au recomandat ferm revenirea cât mai rapidă a ţărilor UE la un tip de deficit care „să fie în concordanţă cu finanţele publice viabile”.

Informaţii suplimentare despre procedura aplicabilă deficitelor excesive în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile