Navigációs útvonal

Öt ország deficitje túllépi az uniós küszöböt - 24/03/2009

Joaquín Almunia, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos © EC

A Bizottság a költségvetési hiányuk visszaszorítására kéri az uniós tagállamokat

Az államháztartási forrásokat elapasztó gazdasági válság nyomán várhatóan öt ország költségvetési hiánya meghaladja az Unió által engedélyezett, a bruttó hazai termék 3%-ában megállapított határértéket.

A Bizottság – az euróövezet stabilitásának fenntartása érdekében – határidőket javasol az államháztartási hiány küszöb alá szorítására. Az öt ország – Franciaország, Görögország, Írország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – deficitje már tavaly is túllépte a GDP 3%-át.

A Bizottság azt szeretné, hogy költségvetési hiányát Írország 2013-ra, Franciaország és Spanyolország pedig 2012-re az előírásoknak megfelelő mértékűre csökkentse. Görögországtól azt kéri, hogy deficitjét 2010-re a megengedett határ alá szorítsa. Az Egyesült Királyság számára megállapított határidő pedig: 2013–2014.

A határidőkről a végső döntést az Unió vezetői hozzák meg.

Az államháztartási hiány növekedése az adóbevételek erőteljes visszaesésével és a szociális (például a munkanélküli segélyekre szánt) kiadások emelkedésével magyarázható. A kormányok eközben az államkincstárból fedezik a növekedés ösztönzését és a befektetések fellendítését, valamint a II. világháború óta eltelt időszak legsúlyosabb gazdasági válságának leküzdését szolgáló intézkedéseket. Az Unió tagállamai összesen az EU GDP-jének hozzávetőleg 3,3%-át, azaz megközelítőleg 400 milliárd eurót injekcióznak a gazdaságba két év alatt.

Az uniós szabályok szerint az euróövezet jelenlegi és potenciális tagjainak az államháztartásuk hiányát a bruttó hazai termék 3%-a alatt kell tartaniuk. Az EU stabilitási és növekedési paktumának részét képező szabályok azt hivatottak biztosítani, hogy ne alakulhasson ki az euróövezetbe vetett bizalmat aláásó egyensúlyhiány.

Az Egyesült Királyság nem tagja az euróövezetnek, tehát rá nem vonatkoznak a szabályok, de igyekszik betartani őket.

A Bizottság januári előrejelzései szerint a költségvetési hiány idén Franciaországban meghaladja az 5%-ot, Spanyolországban közel 6% lesz, Írországban 11%, az Egyesült Királyságban pedig legalább 9%. Görögországban a GDP 3%-át 2007 óta túllépő hiány 2008-ban elérte a 3,7%-ot, és várhatóan az idén is a küszöb felett marad.

A Bizottság további megszorításokra buzdította Ciprust is, és arra figyelmeztette, hogy az elkövetkezendő években államháztartási hiánya gyorsan nőhet. A gazdaságélénkítő csomag végrehajtását követően idén várhatóan 1%-os lesz a hiány Ciprusban.

Az Unió vezetői a növekvő költségvetési hiány feletti aggodalmuknak adtak hangot márciusi csúcstalálkozójukon. Az állam- és kormányfők szerint az uniós tagországoknak a lehető leggyorsabban vissza kell térniük ahhoz a költségvetési politikához, hogy hiányukat a fenntartható államháztartás biztosításához szükséges szinten tartják.

Az EU túlzott hiány esetén követendő eljárásáról bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek