Διαδρομή πλοήγησης

Πέντε χώρες υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ για τα ελλείμματα - 24/03/2009

Ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Γιοακίν Αλμούνια © EC

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα

Με την οικονομική κρίση να τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των κρατών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα πέντε κρατών μελών αναμένεται να υπερβούν το επιτρεπόμενο από την ΕΕ όριο (3%) του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ανησυχώντας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, η Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένες προθεσμίες στις πέντε χώρες που παρουσίασαν πέρυσι ελλείμματα μεγαλύτερα του 3%, δηλαδή τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να συμμορφωθούν προς τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Η Ιρλανδία θα πρέπει να περιορίσει το έλλειμμά της στα επιτρεπτά όρια μέχρι το 2013, η Γαλλία και η Ισπανία μέχρι το 2012 και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2013-2014, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να θέσει και πάλι το έλλειμμά της υπό έλεγχο μέχρι το 2010.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την τελευταία λέξη επί των προτεινόμενων προθεσμιών.

Τα ελλείμματα διογκώθηκαν από τις έντονες μειώσεις των φορολογικών εσόδων και από την αύξηση κοινωνικών δαπανών, όπως τα επιδόματα ανεργίας. Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις καταφεύγουν στα κρατικά αποθέματα για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να αναχαιτίσουν τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διοχετεύσουν το 3,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή 400 δις ευρώ περίπου, στην οικονομία επί δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τα σημερινά και τα μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης πρέπει να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι κανόνες, που περιέχονται στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, στοχεύουν στην πρόληψη ανισορροπιών που θα μπορούσαν να πλήξουν την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν δεσμεύεται από τις ρυθμίσεις αυτές εφόσον δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, προσπαθεί να τις εφαρμόζει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμα θα ξεπεράσει εφέτος το 5% στη Γαλλία, θα αγγίξει το 6% στην Ισπανία και το 11% στην Ιρλανδία και θα φθάσει τουλάχιστον το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έλλειμμα στην Ελλάδα, που χρονολογείται ήδη από το 2007, έφθασε το 3,7% το 2008 και αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το όριο εφέτος.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης μεγαλύτερη συγκράτηση από την Κύπρο, προειδοποιώντας την ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια. Η Κύπρος αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα 1% εφέτος, μετά την εφαρμογή του πακέτου οικονομικών κινήτρων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Κατά τη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο δήλωσαν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό σε ελλείμματα συνεπή προς τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Περισσότερα για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι