Sti

Fem lande overskrider EU's underskudsgrænse - 24/03/2009

Kommissær for økonomiske og monetære anliggender, Joaquín Almunia © EF

Kommissionen opfordrer EU-lande til at begrænse budgetunderskud

Den økonomiske krise sætter sine tydelige spor på statsfinanserne. Fem EU-lande ventes nu at få underskud på over de tre procent af bruttonationalproduktet, som EU tillader.

Kommissionen er bekymret for stabiliteten i euroområdet og ønsker derfor frister for overholdelse af lofterne. Alle fem lande – Frankrig, Grækenland, Irland, Spanien og Storbritannien – havde allerede i fjor underskud på over 3 % af BNP.

Irland opfordres til at få underskuddet på plads senest i 2013. Frankrig og Spanien senest i 2012. Grækenland bør sørge for at få underskuddet under kontrol i 2010. Og Storbritannien har frist til 2013-2014.

EU's stats- og regeringschefer har det sidste ord om de foreslåede frister.

Underskuddene er skudt i vejret, i takt med at skatteindtægterne er faldet drastisk, og de sociale udgifter som arbejdsløshedsunderstøttelse er steget. Samtidig griber regeringerne dybt i lommen for at stimulere væksten og investeringerne og bekæmpe den største økonomiske krise i efterkrigstiden. I de sidste to år har EU-landene pumpet omkring 400 milliarder euro (3 billioner kroner) eller 3,3 % af deres BNP ind i økonomien.

EU's regler siger, at nuværende og kommende medlemmer af euroområdet skal holde deres underskud på under 3 % af BNP. Reglerne, som indgår i EU’s stabilitets- og vækstpakke, forhindrer ubalancer, der kan undervurdere tilliden til euroen.

Storbritannien deltager ikke i euroen og er derfor ikke bundet af reglerne. Men landet prøver dog at overholde dem.

I Kommissionens prognose fra januar ventes der underskud i år på over 5 % i Frankrig, næsten 6 % i Spanien, 11 % i Irland og mindst 9 % i Storbritannien. Grækenland har haft for store underskud siden 2007. I 2008 var tallet 3,7 %, og det forventes at ligge over grænsen igen i år.

Kommissionen opfordrer også Cypern til at være mere forsigtig og advarede om, at landets underskud kan vokse hurtigt i de kommende år. I Cypern ventes et underskud på 1 % i år, efter der er gennemført en vækstpakke.

EU's ledere har givet udtryk for bekymring over de stigende underskud. På deres topmøde i marts udtalte de, at EU-landene hurtigst muligt skal bringe deres underskud ned på et niveau, der er holdbart i det lange løb.

Mere om EU's procedure ved for store offentlige underskud

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links