Навигационна пътека

Дефицитите на пет страни в ЕС са над допустимия лимит - 24/03/2009

Комисарят по икономическите и парични въпроси Хоакин Алмуния © EC

Комисията призовава страните от ЕС да овладеят бюджетните си дефицити.

Тъй като икономическата криза подкопава публичните финанси, очаква се бюджетните дефицити в пет страни да надхвърлят позволените в ЕС 3 % от брутния вътрешен продукт (БВП).

Комисията, загрижена за ефекта върху стабилността на еврозоната, предлага срокове, в които държавите да се справят с проблема. И петте страни - Франция, Гърция, Ирландия, Испания и Обединеното кралство - вече обявиха през миналата година дефицити над прага от 3 %.

На Ирландия е даден срок до 2013 г. да приведе бюджетния си дефицит в съответствие с изискванията. За Франция и Испания срокът е до 2012 г. Гърция трябва да предприеме стъпки за овладяване на дефицита си през 2010 г. За Обединеното кралство срокът е 2013-2014 г.

Лидерите на ЕС имат последната дума за предложените срокове.

Дефицитите нараснаха на фона на резкия спад на данъчните приходи и увеличенията на социалните разходи, като например помощите за безработни. Междувременно правителствата използват държавни средства за поддържане на растежа и инвестициите и за борба с най-тежката икономическа криза след Втората световна война. Като цяло, за две години страните от ЕС ще „налеят“ в икономиката около 3,3 % от БВП на Съюза - приблизително 400 млрд. евро.

Съгласно правилата на ЕС сегашните и евентуалните бъдещи членове на еврозоната трябва да поддържат бюджетните си дефицити под 3 % от БВП. Правилата, които са част от Пакта за стабилност и растеж на ЕС , предотвратяват появата на дисбаланси, които биха могли да накърнят доверието в еврозоната.

Тъй като не членува в еврозоната, Обединеното кралство не е обвързано с тези правила, но се опитва да ги спазва.

През януари Комисията прогнозира бюджетен дефицит през тази година от над 5 % във Франция, почти 6 % в Испания, 11 % в Ирландия и поне 9 % в Обединеното кралство. Дефицитът в Гърция, който води началото си от 2007 г., през 2008 г. бе 3,7 %, като се очаква и през тази година да остане над границата.

Комисията призова и за повече ограничения в Кипър, като предупреди, че дефицитът там може бързо да нарасне през следващите години. Очаква се Кипър да има дефицит от 1 % през тази година в резултат на прилагането на неговия пакет от мерки за стимулиране на икономиката.

Лидерите на ЕС изразиха тревога по повод нарастващите бюджетни дефицити. На срещата си на върха през март те заявиха, че страните от Съюза трябва да се върнат възможно най-бързо към дефицити, „съответстващи на стабилни публични финанси“.

Още за процедурата на ЕС за прекомерен дефицит

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки