Navigacijska pot

Logotip češkega predsedstva na stavbi Sveta EU v Bruslju © EC

Voditelji EU so na srečanju sprejeli več ukrepov za obvladovanje krize: regulacija finančnega trga, spodbude za gospodarstvo, varnost delovnih mest

Voditelji EU so se na zadnjem srečanju na vrhu dogovorili, da bodo pet milijard EUR iz neporabljenih sredstev namenili za posodobitev energetskih in internetnih povezav v Evropi. Povečali so tudi najvišji znesek pomoči EU za države v težavah. Najvišji znesek plačilnobilančne pomoči, namenjene državam, ki ne uporabljajo evra, je zdaj 50 milijard EUR.

Voditelji držav članic so tudi odobrili dodatnih 75 milijard EUR za podporo Mednarodnemu denarnemu skladu za pomoč državam v težavah.

Ob koncu dvodnevnega srečanja na vrhu so voditelji evropskih držav pripravili skupno izjavo, v kateri so zapisali, da EU „dobro napreduje“ pri izvajanju 200 milijard evrov vrednega reševalnega načrta za evropsko gospodarstvo, ki so ga sprejeli decembra lani. Izrazili so tudi prepričanje, da bo načrt, ki vsebuje znižanje davkov in pomoč bankam, oživil gospodarstvo, vendar so hkrati poudarili, da se to ne bo zgodilo čez noč.

„Če bo treba, bomo načrt v prihodnosti pregledali, toda zdaj se moramo posvetiti njegovemu izvajanju,“ je dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Evropska unija bo v naslednjih dveh letih za boj proti najhujši gospodarski krizi zadnjih desetletij namenila približno 400 milijard EUR oziroma okoli 3,3 % svojega BDP. Poleg ukrepov za spodbujanje gospodarstva ta znesek zajema tudi povečanje sredstev za socialne izdatke, saj v Evropi narašča število brezposelnih. Januarja je bil delež brezposelnih v EU 7,6 %, najvišji v več kot dveh letih.

Več voditeljev EU je izrazilo zaskrbljenost zaradi politik, ki spodbujajo porabo in ne umirjajo dolgov. Države EU bi morale javnofinančni primanjkljaj čim prej zmanjšati na raven, ki bo „omogočila vzdržne javne finance“. Številne države članice kršijo pravila EU o manj kot 3-odstotnem proračunskem primanjkljaju.

Evropski državniki so pred srečanjem na vrhu skupine G20, ki bo 2. aprila, pripravili tudi skupno stališče o boljši ureditvi in nadzoru mednarodnega finančnega sistema.

Naložbena sredstva v višini 5 milijard EUR, ki so jih odobrili voditelji EU, so namenjena predvsem skladiščenju ogljikovega dioksida ter novemu plinovodu med EU in Kaspijsko regijo. Zanimanje za ta plinovod je vedno večje, zlasti od zadnjega spora med Rusijo in Ukrajino januarja letos, ko je vzhodna Evropa ostala brez ruskega plina. Slovenija bo iz tega zneska prejela sredstva za načrtovani plinovod od avstrijske meje do Ljubljane in pomoč za razvoj širokopasovne internetne povezave.

Evropski državniki so sprejeli tudi dogovor o tesnejšem sodelovanju z vzhodnimi sosedami Englishfrançais, ki je posledica nedavne rusko-gruzijske vojne.

Irska vlada je na srečanju na vrhu poročala o svojih načrtih za ponovitev referenduma o Lizbonski pogodbi.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave