Διαδρομή πλοήγησης

Ο λογότυπος της τσεχικής προεδρίας στο κτήριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες© EC

Η σύνοδος εξέτασε όλες τις παραμέτρους της οικονομικής κρίσης: ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τόνωση της οικονομίας, ασφάλεια της απασχόλησης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διαθέσουν 5 δισ. ευρώ από τα μη δαπανηθέντα κοινοτικά κονδύλια για τη βελτίωση της ενεργειακής υποδομής και των διαδικτυακών συνδέσεων. Αύξησαν επίσης το ανώτατο όριο της κοινοτικής βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις για τις χώρες εκτός ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 50 δισ. ευρώ.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να χορηγήσουν επιπλέον στήριξη 75 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη σύνοδο, οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι οι χώρες της ΕΕ σημείωσαν «ικανοποιητική πρόοδο» όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου για την τόνωση της οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό, που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και μέτρα διάσωσης των τραπεζών, θα αναζωογονήσει την οικονομία, αλλά γι' αυτό θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

«Θα αναθεωρήσουμε το σχέδιο αυτό στο μέλλον, αν χρειαστεί, αλλά τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Για διάστημα δύο ετών και οι 27 χώρες θα δαπανήσουν 400 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή το 3,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, για την καταπολέμηση της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, το ποσό αυτό περιλαμβάνει αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας. Τονίζεται ότι η ανεργία στην ΕΕ έφτασε τον Ιανουάριο το 7,6%, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή διόγκωση των ελλειμμάτων εξαιτίας πολιτικών που μεταθέτουν το κόστος των σημερινών δαπανών γι' αργότερα. Τόνισαν δε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε ελλείμματα «που συνάδουν με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Ορισμένες χώρες παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες που επιβάλλουν τη διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε επίπεδα κατώτερα του 3% του ΑΕΠ.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου, οι ηγέτες διατύπωσαν κοινή θέση για τον τρόπο βελτίωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όσον αφορά την ενέργεια, από το ποσό των 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν κονδύλια για την ταφή του διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνεται σημαντικά για την κλιματική αλλαγή, και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Το ενδιαφέρον για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου έγινε εντονότερο λόγω της διένεξης μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο που οδήγησε στη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, οι ηγέτες ενέκριναν την ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τις ανατολικές γειτονικές χώρες Englishfrançais, θέμα που απέκτησε μεγάλη προτεραιότητα λόγω της σύρραξης Γεωργίας-Ρωσίας.

Τέλος, η ιρλανδική κυβέρνηση ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τα σχέδιά της όσον αφορά την επανάληψη του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι