Навигационна пътека

Логото на чешкото председателство на сградата на Съвета в Брюксел © EC

Срещата на върха атакува икономическата криза по всички фронтове: регулиране на финансовите пазари, икономически стимули, сигурност на работните места

Лидерите се споразумяха да използват 5 млрд. евро от неизразходваните средства на ЕС за модернизиране на енергетиката и на интернет връзките. Освен това, те увеличиха „тавана“ на помощта на ЕС за изпитващите затруднения страни. Кредитната линия, предназначена за страните извън еврозоната, бе увеличена на 50 млрд. евро.

Лидерите обещаха и 75 млрд. евро допълнителна помощ на Международния валутен фонд за подпомагане на изпитващи трудности страни.

В края на двудневната среща на върха лидерите подчертаха в съвместно изявление, че съюзът е постигнал „значителен напредък“ в изпълнението на пакета от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 200 млрд. евро, приет през декември. Те изразиха увереността си, че мерките - включващи данъчни съкращения и помощи за банки - ще съживят икономиката, но отбелязаха, че за това е нужно време.

„Ако е необходимо, ще трябва да го преразгледаме в бъдеще, но сега трябва да се съсредоточим върху изпълнението му“, заяви председателят Барозу.

27-членният съюз отдели около 400 млрд. евро - близо 3,3 % от своя брутен вътрешен продукт - за период от две години, за да се бори с най-тежката икономическа криза от десетилетия. Освен мерките за стимулиране на икономиката, тази цифра включва увеличения на социалните разходи, тъй като безработицата расте. През януари безработицата в ЕС бе 7,6 % - най-високата от повече от две години насам.

Много лидери от ЕС изразиха опасения от нарастване на дефицитите заради политики от типа „харчиш днес, плащаш утре“. Ръководителите заявиха, че страните от Съюза трябва да се върнат възможно най-бързо към стабилни дефицити и публични финанси. Някои държави нарушават правилата на Съюза, изискващи бюджетните дефицити да бъдат под 3 % от БВП.

Преди срещата на върха на Г-20 на 2 април лидерите уточниха обща позиция за подобряване на регулирането и контрола на финансовата индустрия.

В сумата от 5 млрд. евро са включени средства за складиране под земята на водещия до изменение на климата въглерод и за снабдяване с газ от района на Каспийско море. Интересът към нов тръбопровод нараства, след като спорът между Москва и Украйна през януари доведе до спиране на доставките на руски газ за Източна Европа.

Лидерите одобриха и по-тесните връзки със страни от Изтока Englishfrançais. Войната между Грузия и Русия направи този въпрос много актуален.

Ирландското правителство информира лидерите на ЕС за плановете си за провеждане на втори референдум за Договора от Лисабон.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки