Navigacijska pot

Evropska zastava in zastave držav članic © EC

Evropska komisija je pripravila predlog za celovito reformo finančnega sistema in pozvala voditelje držav EU, da poskrbijo za ponovno vzpostavitev zaupanja v trge.

Načrt predvideva vzpostavitev nadzornega sistema EnglishPDF na ravni EU in večjo vlogo nacionalnih nadzornikov. Temelji na poročilu skupine bančnih strokovnjakov, ki jo je vodil ugledni francoski ekonomist Jacques de Larosière. Izdelavo poročila je naročila Evropska komisija.

Evropska komisija soglaša s sklepom skupine, da je treba ustanoviti vseevropski nadzorni organ za spremljanje ekonomskih tveganj. Podpira tudi priporočilo, da 27 držav članic sprejme skupne regulatorne standarde, nadzor nad posameznimi bankami pa prepušča nacionalnim regulatorjem.

Načrt mora podpreti še Evropski svet na zasedanju marca. Voditelji držav EU želijo pripraviti teren za aprilsko zasedanje skupine dvajsetih industrijsko najrazvitejših držav in hitro rastočih gospodarstev (G–20) v Londonu. Na dnevnem redu zasedanja bo reforma zakonodaje, saj si EU prizadeva za skupne ukrepe pri izboljšanju svetovnega finančnega sistema.

Evropski svet „mora državljanom, podjetjem in vsemu svetu jasno povedati, da obstaja pot iz krize. Evropa je enotna, samozavestna in trdno odločena, da bo v tej bitki zmagala,“ je dejal predsednik Barroso.

Načrt, ki ga Komisija predlaga voditeljem držav EU, vsebuje ukrepe za zmanjšanje tveganja in vrnitev zaupanja v finančne trge ter povečan nadzor nad denarno politiko bank.

27 držav članic je letos namenilo približno 3,3 % bruto domačega proizvoda EU za programe spodbujanja gospodarske rasti. Komisija je pozvala voditelje držav EU, naj sprejmejo jasna načela za nadaljnje ukrepe in se zavzamejo za odprto trgovino, nizkoogljično gospodarstvo ter proračunsko disciplino.

Zaradi krize narašča zaskrbljenost, da bi se nekatere države članice EU odločile za protekcionistične ukrepe pri spodbujanju gospodarstva. Na neuradnem srečanju 1. marca so tako voditelji držav EU obljubili, da se bodo izogibali ukrepom, ki bi škodovali enotnemu trgu EU.

Države članice EU morajo tudi okrepiti prizadevanja za odpravo brezposelnosti, ki bi leta 2010 prvič po letu 1990 lahko dosegla 10 %.

 

Finančna kriza - podatki in ukrepi DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave