Cale de navigare

E timpul să rămânem uniţi - 04/03/2009

Drapelul european şi drapelele naţionale ale statelor membre © CE

Comisia le cere liderilor UE să întreprindă acţiuni rapide pentru a restaura încrederea în pieţe şi face propuneri pentru o reformă amplă a sistemului financiar.

Comisia pledează pentru un sistem de supraveghere EnglishPDF care să combine o supervizare mult mai strictă la nivel european, cu acordarea unui rol mai important autorităţilor naţionale de supraveghere. Acest plan are la bază raportul întocmit de un grup de experţi bancari condus de fostul preşedinte al Băncii Centrale a Franţei, Jacques de Larosière.

Comisia este de acord cu propunerea grupului privind înfiinţarea unei autorităţi paneuropene care să monitorizeze riscurile economice. De asemenea, sprijină recomandarea potrivit căreia cele 27 de state membre ar trebui să adopte standarde comune de reglementare, lasând, totuşi, organismelor naţionale de reglementare sarcina de a supraveghea băncile.

Planul va fi supus discuţiei în cadrul Consiliului European, care se va reuni în cursul acestei luni. Liderii UE intenţionează astfel să pregătească terenul pentru întâlnirea Grupului celor 20 de ţări industrializate cu statele în curs de dezvoltare, programată să se desfăşoare la Londra, în luna aprilie. Pe agenda acestei întâlniri va figura şi reforma în materie de reglementare, motiv pentru care UE doreşte să propună o acţiune unitară, menită să amelioreze sistemul financiar global.

Consiliul European „trebuie să trimită un semnal puternic cetăţenilor, mediului de afaceri şi întregii lumii. Da, există o cale pentru a ieşi din această criză. Da, Europa este unită, încrezătoare şi hotărâtă să câştige această bătălie”, spune preşedintele Barroso.

Planul propus liderilor UE evidenţiază şi alte măsuri menite să reducă riscul şi să redea încrederea în pieţe, inclusiv supravegherea sporită a politicilor salariale aplicate de bănci.

Anul acesta, cele 27 de state membre cheltuiesc aproximativ 3,3% din produsul intern brut al UE pe programe menite să impulsioneze creşterea economică. Comisia le cere liderilor europeni ca, în perspectiva acţiunilor viitoare, să adere la principii clare precum susţinerea unui comerţ liber, promovarea unei economii cu emisii reduse şi a disciplinei bugetare.

Criza economică a trezit suspiciuni că unele state membre recurg la protecţionism pentru a-şi sprijini propriile economii. În cadrul unui summit informal, care a avut loc la 1 martie, liderii UE au promis că vor evita orice acţiuni care ar putea duce la scindarea pieţei unice.

De asemenea, statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile menite să ducă la reducerea şomajului care, în 2010, ar putea atinge rata de 10%, pentru prima dată după anii 1990.

 

Criza financiară - fapte şi politici DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

 

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile