Kruimelpad

Europese vlag en vlaggen van de EU-landen © EC

De EU wil een grondige hervorming van het financieel systeem en een snel en doortastend optreden om het vertrouwen in de markten te herstellen.

De Europese Commissie stelt daarom een regeling EnglishPDF voor die controles op EU-niveau combineert met een grotere rol voor de nationale waakhonden. Haar voorstellen zijn gebaseerd op een verslag van een groep experts onder leiding van voormalig topman van de Franse centrale bank Jacques de Larosière.

De Commissie is het met de groep eens: er moet een pan-Europese autoriteit komen die economische risico's kan beoordelen. Ook schaart zij zich achter de aanbeveling dat de 27 EU-landen gemeenschappelijke normen voor marktregulering moeten opstellen. En zij vindt ook dat het toezicht op individuele banken een zaak voor de nationale regulatoren moet blijven.

Het plan gaat nu naar de Europese Raad, die later in maart vergadert. De EU-leiders willen het pad effenen voor de bijeenkomst van de G20, de groep grote geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën, in april in Londen. Een hervorming van de regels zal daar op de agenda staan, en de EU wil met een gezamenlijk voorstel komen om het wereldwijde systeem te verbeteren.

De Europese Raad moet komen met een "sterk signaal aan de burgers, het bedrijfsleven en de wereld. Ja, er is een oplossing voor de crisis. Ja, Europa heeft de eensgezindheid, het vertrouwen en de vastberadenheid om deze strijd te winnen," aldus voorzitter Barroso.

Het plan dat aan de EU-leiders wordt voorgelegd, bevat verschillende maatregelen om de risico's in te dijken en het vertrouwen in de markten te herstellen, waaronder meer toezicht op het loonbeleid van banken.

De 27 landen besteden dit jaar zo'n 3,3% van het bruto binnenlands product van de EU aan programma's om groei te stimuleren. De Commissie roept de EU-leiders op tot duidelijkheid over de beginselen voor verdere acties, zoals steun voor een vrije handel, een koolstofarme economie en begrotingsdiscipline.

Door de crisis is de vrees ontstaan dat sommige EU-landen weer zullen kiezen voor protectionisme om hun economieën af te schermen. Tijdens een informele top op 1 maart hebben de EU-leiders echter beloofd om alle maatregelen te vermijden die de interne EU-markt zouden kunnen schaden.

De EU-landen moeten ook de groeiende werkloosheid harder te lijf gaan. In 2010 zou het percentage werklozen voor het eerst sinds de jaren '90 weer in de buurt van de 10% kunnen komen.

 

Financiële crisis, cijfers en beleidslijnen DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links