Navigointipolku

Talouskriisiä torjuttava yhdessä - 04/03/2009

Euroopan lippu ja EU-maiden lippuja © EC

Komissio kehottaa EU-maiden johtajia toimimaan nopeasti, jotta luottamus rahoitusmarkkinoiden toimintaan palautuisi, ja esittää rahoitusjärjestelmän kattavaa uudistamista.

Komissio kannattaa valvontajärjestelmää EnglishPDF, jossa yhdistetään tehostettu EU-tason valvonta ja kansallisten valvontaviranomaisten entistä keskeisempi rooli. Toimintasuunnitelma perustuu EU:n teettämään pankki- ja rahoitusalan asiantuntijaryhmän raporttiin. Työryhmän puheenjohtajana toimi Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääjohtaja Jacques de Larosière.

Komissio tukee Larosièren ryhmän ehdotusta eurooppalaisesta elimestä, jonka tehtävänä on seurata talouteen liittyviä riskejä. Se kannattaa myös suositusta siitä, että kaikki 27 EU-maata hyväksyvät yhteiset sääntelystandardit. Yksittäisten pankkien toimintaa valvoisivat kuitenkin EU-maiden viranomaiset.

EU-maiden johtajat käsittelevät suunnitelmaa maaliskuussa kokoontuvassa Eurooppa-neuvostossa. Kokouksessa luodaan perusta neuvotteluille, joita käydään Lontoossa huhtikuussa järjestettävässä G20-maiden huippukokouksessa. Yhtenä aiheena on rahoitusmarkkinoiden sääntelyjärjestelmän uudistaminen. Komission mukaan EU:n on toimittava yhtenäisesti globaalin talous- ja rahoitusjärjestelmän parantamiseksi.

”Keväällä kokoontuvalla Eurooppa-neuvostolla on oltava vahva viesti kansalaisille, yrityksille ja koko maailmalle. Tästä kriisistä voidaan selviytyä. Eurooppa pystyy ratkaisemaan ongelmat toimimalla yhtenäisesti ja määrätietoisesti”, painottaa EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Suunnitelmassa esitetään myös muita toimia, joilla pyritään pienentämään riskejä ja palauttamaan luottamus rahoitusmarkkinoiden toimintaan. Näihin kuuluu mm. pankkien palkitsemisjärjestelmien valvonnan lisääminen.

EU-maat toteuttavat tänä vuonna talouden elvytystoimia, joiden yhteisvaikutus on noin 3,3 % suhteessa BKT:hen. Komissio kehottaa EU-maiden johtajia vahvistamaan jatkotoimille selkeät periaatteet, joilla muun muassa tuetaan avointa maailmankauppaa, vähän hiilidioksidipäästöjä tuottavaa taloutta ja kestävää julkista taloutta.

Kriisi on aiheuttanut epäilyjä, että eräät EU-maat turvautuvat protektionismiin omien talouksiensa vahvistamiseksi. EU-maiden johtajat sopivat 1. maaliskuuta pidetyssä epävirallisessa huippukokouksessa siitä, että EU-maat pidättyvät yhtenäismarkkinoita hajottavista ja heikentävistä toimista.

Jäsenmaiden olisi tehostettava myös työttömyyden vähentämiseen tähtääviä toimiaan. Vuonna 2010 työttömyysaste saattaa nousta 10 prosenttiin ensimmäisen kerran sitten 1990-luvun.

 

Tietoa finanssikriisistä (tausta, politiikat) DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

 

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä