Sti

En for alle, alle for en - 04/03/2009

EU-flaget og medlemslandenes nationale flag © EC

Kommissionen opfordrer EU-landene til at gribe ind hurtigt for at genskabe tilliden til markederne og foreslår en omfattende reform af finanssystemet.

Kommissionen har udarbejdet en plan, der efterlyser en tilsynsordning EnglishPDF med en stærkere overvågning på EU-plan og en styrket rolle for de nationale tilsynsmyndigheder. Planen bygger på en rapport bestilt af EU, som blev udarbejdet af en gruppe finanseksperter ledet af den franske tidligere direktør for Den Internationale Valutafond (IM), Jacques de Larosière.

Kommissionen er enig med gruppen i, at der bør oprettes en fælleseuropæisk myndighed, som kan holde øje med økonomiske risikofaktorer. Den støtter også gruppens anbefaling af, at de 27 medlemslande bør vedtage fælles reguleringsstandarder, men overlade tilsynet med de enkelte banker til de nationale lovgivere.

Planen skal tages op på EU's topmøde senere i marts. EU-landene håber at kunne lægge grunden for G20-topmødet i april, hvor de 19 største økonomier i verden mødes med EU i London. En reguleringsreform vil være på dagsordenen, og samtidig ønsker EU også at komme med en samlet opfordring til at forbedre det globale finanssystem.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, gav pakken følgende ord med på vejen: "Det Europæiske Råd skal sende et stærkt signal til borgere, erhvervsliv og resten af verden. Ja, der er en vej ud af krisen. Ja, Europa står sammen, skaber tillid og er fast besluttet på at vinde denne kamp."

Planen, som EU-lederne får forelagt, foreslår også andre tiltag til at afbøde krisen og genskabe tilliden til markederne, bl.a. større hånd i hanke med bankernes lønningspolitik.

De 27 medlemslande har øremærket ca. 3,3 % af EU's BNP til programmer, der skal sætte skub i den økonomiske vækst i 2009. Kommissionen opfordrer EU's ledere til at vedtage nogle klare principper for den kommende indsats og bl.a. arbejde for en åben verdenshandel, en lavemissionsøkonomi og større budgetdisciplin.

Krisen har skabt bekymring for, at nogle EU-lande vil gribe til protektionistiske tiltag for at styrke deres økonomier. På et uformelt topmøde den 1. marts lovede EU-landene at undlade at gribe til foranstaltninger, der kan skabe splittelse på det indre marked.

EU-landene vil også skulle tage fat om arbejdsløsheden – som for første gang siden 1990'erne kan nærme sig 10 % i 2010.

 

Finanskrisen – facts og politikker DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

 

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links