Navigacijska pot

Ukrepi za preprečevanje finančne krize v prihodnosti - 25/02/2009

Evrski kovanci in očala, ki ležijo na časniku o financah © EC

Evropski finančni strokovnjaki se zavzemajo za večji nadzor, da se finančna kriza ne bi še enkrat ponovila.

Skupina finančnih strokovnjakov pod vodstvom francoskega ekonomista Jacquesa de Larosièra je predstavila 31 priporočil EnglishPDF za okrepitev nadzora finančnega sektorja in finančnih trgov v EU

Priporočila zajemajo oblikovanje skupnih pravil na področju investicijskih skladov v vseh 27 državah članicah EU, omejitev izplačil nagrad vodstvom bank v skladu z interesi delničarjev in vzpostavitev sistema kriznega upravljanja za finančni sektor v EU.

Skupina prav tako podpira uvedbo novih sistemov nadzora na ravni EU, in sicer na področju finančnega nadzora in obvladovanja tveganj.

„Zdaj mora ukrepati Komisija. Naslednji teden bo na seji 4. marca pripravila prvo predhodno oceno in mnenje o glavnih sklepih poročila,“ je dejal predsednik Komisije Jose Manuel Barroso. „Posledice pretirane želje po ustvarjanju dobičkov na finančnih trgih čutijo delavci in družine po vsej Evropi. Komisija je odločena, da se to ne sme več ponoviti.“

Vodja skupine Jacques de Larosière je bil nekdaj direktor Mednarodnega denarnega sklada. O njenih priporočilih bodo evropski voditelji razpravljali na neformalnem srečanju 1. marca in nato še enkrat mesec dni pozneje na uradnem spomladanskem zasedanju EU na vrhu.

Povzetek poročila o nadzoru finančnega sektorja v EU EnglishPDF

Celotno poročilo EnglishPDF

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave