Cale de navigare

Să evităm o nouă criză a creditelor - 25/02/2009

Monede euro şi o pereche de ochelari pe un ziar financiar © CE

Experţii europeni recomandă o supraveghere mai strictă pentru a evita repetarea crizei financiare.

Un grup de experţi financiari a prezentat 31 recomandări EnglishPDF detaliate pentru o supraveghere sporită a instituţiilor şi pieţelor financiare din UE.

Printre acestea, se numără: elaborarea unor reguli comune pentru fondurile de investiţii la nivelul celor 27 de state membre, plafonarea bonusurilor încasate de bancheri, respectând interesele acţionarilor, şi instaurarea unui sistem de gestionare a crizei pentru sectorul financiar din UE.

De asemenea, a fost exprimată necesitatea instaurării altor două sisteme de control la nivel comunitar, pentru supravegherea financiară şi pentru gestionarea riscurilor.

„Acum este rândul Comisiei să acţioneze. Săptămâna viitoare, în data de 4 martie, Comisia va prezenta o evaluare preliminară şi va răspunde la principalele concluzii înscrise în raport”, a declarat Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. „Atât la nivel european, cât şi la nivel mondial, lucrătorii şi familiile lor au de suferit din cauza autosuficienţei pieţelor financiare. Comisia este hotărâtă să ia toate măsurile necesare pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai repete.”

Grupul de experţi a fost prezidat de Jacques de Larosière, fost director al Fondului Monetar Internaţional. Recomandările emise vor face obiectul discuţiilor care vor fi purtate în cadrul unei reuniuni informale a liderilor UE, la 1 martie. Ulterior, vor fi înscrise pe agenda summitului european de primăvară, în cursul lunii martie.

Rezumatul raportului privind supravegherea pieţelor financiare din UE EnglishPDF

Raportul (versiunea integrală) EnglishPDF

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile