Kruimelpad

Een nieuwe kredietcrisis voorkomen - 25/02/2009

Euromunten en bril op een financieel dagblad © EC

Europese deskundigen dringen aan op scherper toezicht om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen.

Een groep financiële experts heeft 31 gedetailleerde aanbevelingen EnglishPDF opgesteld om het toezicht op de financiële instellingen en markten aan te scherpen.

Zij dringen onder meer aan op gemeenschappelijke regels voor investeringsfondsen in alle 27 EU-landen, begrenzing van de bonussen voor bankiers en invoering van een crisisbeheerssysteem voor de financiële sector van de EU.

Ook pleiten zij voor twee nieuwe EU-controlesystemen, een voor financieel toezicht en een ander voor risicobeheer.

"De bal ligt nu in het kamp van de Commissie. Volgende week, op 4 maart, zal de Commissie een voorlopig oordeel vellen en met een reactie op de voornaamste conclusies van het rapport komen", beloofde commissievoorzitter Barroso. "Werknemers en gezinnen in heel Europa en de rest van de wereld ondervinden de gevolgen van hoogmoed op de financiële markten. De Commissie zal dit niet nogmaals laten gebeuren."

De groep experts werd geleid door de voormalige directeur van het Internationaal Muntfonds, Jacques de Larosière. De aanbevelingen zullen eerst op een informele bijeenkomst van de EU-leiders op 1 maart worden besproken en daarna op meer formele wijze op de voorjaarstop later die maand.

Samenvatting van het EU-rapport over financieel toezicht EnglishPDF

Volledig rapport EnglishPDF

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links