Διαδρομή πλοήγησης

Πώς θα αποτρέψουμε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση - 25/02/2009

Κέρματα του ευρώ και ένα ζευγάρι γυαλιά πάνω σε οικονομική εφημερίδα © EC

Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες συνιστούν καλύτερη εποπτεία προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων διατύπωσε 31 λεπτομερείς συστάσεις EnglishPDF για την ενίσχυση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών της ΕΕ.

Οι συστάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κοινών ρυθμίσεων για τα επενδυτικά κεφάλαια και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τον καθορισμό ανωτάτων ορίων συμμετοχής στα κέρδη (πριμ) χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των μετόχων, καθώς και την καθιέρωση μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.

Προτείνονται επίσης δύο νέα ευρωπαϊκά συστήματα ελέγχου που θα αφορούν την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διαχείριση των κινδύνων.

"Η Επιτροπή θα πρέπει τώρα να αξιολογήσει την κατάσταση και να αναλάβει δράση. Την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαρτίου, η Επιτροπή θα κάνει μια πρώτη αξιολόγηση των κύριων συμπερασμάτων της έκθεσης και θα λάβει συγκεκριμένη θέση", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο υπέστησαν τις συνέπειες της ανευθυνότητας που κυριαρχούσε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την επανάληψη μιας τέτοιας κατάστασης στο μέλλον."

Πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων ήταν ο πρώην Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζακ ντε Λαροζιέρ. Οι συστάσεις του θα συζητηθούν σε έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την 1η Μαρτίου, καθώς και αργότερα κατά την προγραμματισμένη εαρινή σύνοδο.

Περίληψη της έκθεσης της ΕΕ για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα EnglishPDF

Πλήρης έκθεση EnglishPDF

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι