Navigacijska pot

Širitev EU je zgodba o uspehu - 20/02/2009

Zemljevid EU © EC

Širitev Evropske unije v letih 2004 in 2007 je dobrodejno vplivala na njeno gospodarstvo.

Evropski uniji se je v zadnjih letih pridružilo 12 novih držav, in sicer leta 2004 deset držav srednje in vzhodne Evrope ter Sredozemlja (Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija) in dve državi leta 2007 (Romunija in Bolgarija).

To je bila največja širitev Evropske unije do zdaj English in zgodovinski korak k združevanju Evrope po desetletjih delitev zaradi hladne vojne.

Nekatere od takratnih 15 držav članic so bile zaskrbljene zaradi vpliva širitve na njihovo gospodarstvo in socialne sisteme. Pet let pozneje je raziskava Evropske komisije pokazala, da so bili strahovi neupravičeni in da je bila širitev pozitivna za stare in nove države članice.

Nove države članice so izboljšale svoj življenjski standard, posodobile gospodarstvo ter utrdile institucije in zakonodajo. Podjetja v starih državah članicah pa so dobila nove naložbene in izvozne možnosti. Večji obseg trgovanja med državami članicami je koristil celotni Evropski uniji, ki je postala konkurenčnejša.

Hitro povezovanje držav je spodbudilo gospodarsko rast. Zdajšnja svetovna recesija pa je poglobila ranljivost nekaterih novih držav članic. Vendar ima EU orodja za reševanje te krize. Pakt stabilnosti in rasti ter strategija za delovna mesta in gospodarsko rast danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska spodbujata zdrave javne finance in strukturne reforme. EU tudi zagotavlja finančno podporo strukturnih in kohezijskih skladov DeutschEnglishfrançaisitaliano, Evropske investicijske banke DeutschEnglishfrançais in aranžmaja za plačilne bilance.

Evropska komisija meni, da je lahko upočasnitev gospodarske rasti nova priložnost za temeljito prenovo gospodarske politike, ki je bistvena za nadaljnje povezovanje gospodarstev, zmanjševanje razlik v prihodkih, zagotavljanje vodilne vloge EU v svetovnem gospodarstvu in sprejemanje novih članic v prihodnosti.

Poročilo: Pet let po širitvi – gospodarski dosežki in izzivi

Pet let po širitvi EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave