Cale de navigare

Extinderea UE către Est, o poveste de succes - 20/02/2009

Harta UE © CE

Analizând implicaţiile extinderii UE în perioada 2004-2007, Comisia conchide că aceasta a fost benefică pentru economie

Ultimele valuri de extindere au adus în rândurile UE încă 12 ţări din Centrul şi Estul Europei, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia, în 2004, urmate de România şi Bulgaria, în 2007.

Aceasta a fost cea mai amplă extindere pe care a cunoscut-o UE English şi un pas istoric în direcţia unificării Europei după decenii de scindări cauzate de Războiul Rece.

În acelaşi timp, 15 dintre statele deja membre la data extinderii, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilul impact al aderării noilor state asupra economiilor şi sistemelor lor de protecţie socială. Cinci ani mai târziu, într-un raport al Comisiei se arată că aceste temeri au fost nefondate şi că de pe urma extinderii au avut de câştigat atât vechile, cât şi noile state membre.

Extinderea a dus la îmbunătăţirea majoră a standardelor de viaţă în noile state membre, la modernizarea economiilor şi la stabilizarea instituţiilor şi a legislaţiei. De asemenea, a creat noi oportunităţii de investiţii şi export pentru întreprinderile din vechile state membre. Uniunea a beneficiat, în ansamblu, de intensificarea schimburilor comerciale pe teritoriul său, devenind mai competitivă.

Integrarea rapidă a stimulat creşterea economică. Totuşi, în unele noi state membre, a dat naştere şi la vulnerabilităţii care s-au agravat odată cu actuala recesiune mondială. Însă UE deţine mijloacele prin care poate face faţă crizei. Pactul de stabilitate şi creştere al UE şi strategia pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska promovează „sănătatea” finanţelor publice şi reformele structurale. În plus, UE oferă sprijin financiar prin fondurile structurale şi fondul de coeziune DeutschEnglishfrançaisitaliano, Banca Europeană de Investiţii DeutschEnglishfrançais şi mecanismul de asistenţă pentru balanţele de plăţi.

Privind înainte, Comisia remarcă faptul că încetinirea ritmului de creştere economică poate reprezenta o oportunitate pentru realizarea de reforme politice profunde, menite să stimuleze creşterea. Acestea ar fi esenţiale pentru promovarea integrării continue, reducerea disparităţilor la nivel de venit, asigurarea unui rol major al UE în economia mondială şi primirea de noi membri.

Raport: UE la cinci ani de la cea mai amplă extindere. Realizări şi provocări la nivel economic

Extinderea UE - după 5 ani English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile