Kruimelpad

Uitbreiding naar het Oosten is succes voor de EU - 20/02/2009

Kaart van de EU © EC

De uitbreiding van de EU in 2004/2007 was een goede zaak voor de economie.

Bij de laatste uitbreiding zijn 12 nieuwe landen in Centraal-Europa en het Middellandse-Zeegebied lid geworden van de EU. Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië traden toe in 2004. Roemenië en Bulgarije volgden in 2007.

Dit was de grootste uitbreiding van de EU ooit English en een historische stap naar de eenmaking van Europa na tientallen jaren van Koude Oorlog.

In sommige oude EU-landen was er ongerustheid over de impact van de nieuwe leden op de economie en de sociale zekerheid. Maar nu, vijf jaar later, blijkt uit een studie van de Europese Commissie dat die vrees ongegrond was en dat de uitbreiding iedereen voordelen heeft opgeleverd.

In de nieuwe lidstaten is de levensstandaard aanzienlijk verhoogd en de economie gemoderniseerd. De overheid en het rechtssysteem zijn er stabieler geworden. Bedrijven in de oude lidstaten hebben nieuwe mogelijkheden voor investeringen en export gekregen. En de uitbreiding van de handel tussen alle EU-landen heeft het concurrentievermogen van de hele EU vergroot.

Snelle integratie heeft de groei aangezwengeld. In sommige nieuwe lidstaten ontstonden er wel problemen, die door de huidige wereldwijde recessie nog erger zijn geworden. Maar de EU heeft de middelen om deze crisis aan te kunnen. Het pact voor stabiliteit en groei en de strategie voor groei en werkgelegenheid van de EU dragen bij tot gezonde overheidsfinanciën en structurele hervormingen. Bovendien verleent de EU financiële steun via de structuur- en cohesiefondsen DeutschEnglishfrançaisitaliano, de Europese Investeringsbank DeutschEnglishfrançais en de EU-betalingsbalanssteun.

De Europese Commissie wijst erop dat de economische vertraging ook kansen biedt voor de toekomst. Een nieuw beleid kan de groei weer op gang trekken en zo zorgen voor een verdere integratie, de inkomenskloof dichten, de EU een prominente rol laten spelen in de wereldeconomie en haar helpen nog meer nieuwe leden te verwelkomen.

Verslag: Vijf jaar na de uitbreiding van de EU. Economische resultaten en uitdagingen

EU-uitbreiding - vijf jaar later English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links