Navigációs útvonal

A két legutóbbi bővítés: az EU sikertörténete - 20/02/2009

Az EU térképe © EB

A Bizottság megvonta a 2004-es és a 2007-es bővítés mérlegét, és megállapította, hogy az új tagállamok csatlakozása jót tett a gazdaságnak.

Két legutóbbi bővítése nyomán az EU 12 közép-kelet-európai és mediterrán országgal gyarapodott: 2004-ben Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia, 2007-ben pedig Románia és Bulgária csatlakozott.

A 2004-es volt az EU történetében a legnagyobb horderejű bővítés English, és Románia és Bulgária 2007-es csatlakozásával együtt történelmi lépésként tarthatjuk számon: egyesítette a hidegháború által kettéosztott Európát.

Ebben az időben az EU 15 régi tagállama közül néhányan aggódtak amiatt, hogy a bővítés kedvezőtlen hatással lesz gazdaságukra és szociális rendszerükre. Öt év telt el azóta, és a most készült bizottsági tanulmány azt mutatja, hogy a félelmek alaptalanok voltak: a bővítés mind az új, mind a régi tagállamoknak javára vált.

Az új tagállamokban az életszínvonal érezhetően emelkedett, modernizálódott a gazdaságuk, továbbá jogi és intézményi rendszerük szilárdabbá vált. A régi tagállamok vállalkozásai előtt új befektetési és exportlehetőségek nyíltak, és az egész EU versenyképesebb lett a tagállamok közötti kereskedelem megélénkülésének köszönhetően.

A gyors integráció ösztönözte a gazdasági növekedést. Egyes új tagállamokban mindazonáltal nehézségeket is eredményezett, amelyek a világméretű gazdasági recesszió hatására tovább súlyosbodtak. Az EU azonban válságkezelő eszközökkel is rendelkezik: a stabilitási és növekedési paktum, valamint a foglalkoztatási és növekedési stratégia danskDeutsch????????EnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska révén gondoskodik az államháztartási stabilitás fenntartásáról és a strukturális reformok elősegítéséről. Ezenkívül az EU pénzügyi támogatást is nyújt a strukturális és kohéziós alapok DeutschEnglishfrançaisitaliano, az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais és az EU fizetési mérleget segítő mechanizmusa útján.

A jövőt tekintve a Bizottság úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés alkalmat teremthet mélyreható, a növekedés elősegítését célzó politikai reformok megvalósítására. Ezek a reformok életbevágóak ahhoz, hogy az EU folytathassa az integrációt, hozzájárulhasson a jövedelmi különbségek felszámolásához, biztosíthassa vezető szerepét a világ gazdaságában és új tagokkal bővülhessen.

Jelentés: A kibővült EU öt éve. Gazdasági eredmények és kihívások

Az EU bővítése – öt év mérlege English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek