Навигационна пътека

Разширяването на изток – успех за ЕС - 20/02/2009

Карта на ЕС © EC

Комисията прави преглед на разширяването на ЕС през 2004 и 2007 г. и заключава, че то се е отразило добре на икономиката.

При последните разширявания на ЕС към него се присъединиха 12 нови страни от Централна и Източна Европа и Средиземноморието – Кипър, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения през 2004 г. и България и Румъния през 2007 г.

Това бе най-голямото разширяване English в историята на ЕС, отбелязало важен етап в обединяването на Европа след десетилетия на студена война.

По това време 15-те "стари" членки на ЕС се тревожеха какво въздействие ще окажат новите държави върху техните икономики и социални системи. Пет години по-късно проучване на Комисията сочи, че страховете им са били неоснователни и че разширяването е донесло полза както за едните, така и за другите страни.

Разширяването е допринесло за значително подобрение на жизнения стандарт в новите страни членки, за модернизиране на икономиките им и за стабилизиране на институциите и законите им. Появили са се и нови възможности за инвестиции и износ за старите членки. Съюзът като цяло също е спечелил от засилената търговия между своите членки, като е станал по-конкурентоспособен на световния пазар.

Бързата интеграция е създала стимули за растеж. В някои от новите страни обаче тя е довела до появата на слаби места, които са още по-уязвими в настоящия контекст на световна рецесия. ЕС разполага със средства за отговор на кризата. Пактът за стабилност и растеж и стратегията за растеж и заетост danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska насърчават стабилни публични финанси и структурни реформи. А чрез структурните и кохезионни фондове DeutschEnglishfrançaisitaliano, Европейската инвестиционна банка DeutschEnglishfrançais и инструмента за платежния баланс Съюзът осигурява финансова подкрепа.

Гледайки към бъдещето, Комисията смята, че забавянето на икономиката може да разкрие възможности за дълбоки политически реформи, които ще са от изключително значение за насърчаване на продължаващата интеграция, изравняване на доходите, гарантиране на водеща роля за ЕС в световната икономика и приемане на нови членки в бъдеще.

Доклад: Пет години разширен Европейски Съюз. Икономически постижения и предизвикателства

Разширяването на ЕС – 5 години по-късно English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки