Navigacijska pot

Manj birokracije pri DDV - 29/01/2009

Ženska odriva kup dokumentov, da naredi prostor za mapo z logotipom EU ©ES

EU želi z optimizacijo predpisov o DDV olajšati poslovanje podjetij.

EU je predlagala spremembo predpisov o izdajanju računov z DDV. Podjetja naj bi tako vsako leto prihranila do 18 milijard EUR in imela manj administrativnega dela. Zmanjšalo naj bi se tudi število davčnih utaj in povečala uporaba elektronskega izdajanja računov.

Države članice zdaj lahko predpise o DDV DeutschEnglishfrançais prilagodijo nacionalnim zakonom. Toda podjetja se pritožujejo, da prezapleteni in preveč različni nacionalni postopki otežujejo poslovanje v drugih državah EU. Po novih pravilih bodo imele države manj izbire, kar naj bi vodilo k bolj usklajenemu delovanju.

Podjetja, ki poslujejo v drugih državah članicah, bodo po novem morala poročati o transakcijah v krajšem roku, to pa bo državnim organom pomagalo pri boju proti utajam. Odpravljene bodo omejitve glede uporabe elektronskih računov, zato bodo imeli ti enako veljavo kot papirnati računi.

Predlog razširja uporabo poenostavljene oblike izdajanja računov za zneske manjše vrednosti (do 200 EUR), kar bo pomagalo zlasti majhnim in srednje velikim podjetjem. Države bodo lahko tudi same odločale o rokih za plačilo davka na računih.

„Današnja pobuda uvaja enostavnejše, modernejše in celostnejše predpise o izdajanju računov,“ je rekel komisar za obdavčitev in carinsko unijo László Kovács.

DDV je davek, ki ga plača potrošnik, ne pa strošek za podjetje. Stopnje davka na dodano vrednost se med državami članicami razlikujejo. Podjetja ob prodaji blaga obračunajo DDV, nato pa morajo to vsoto nakazati v državno blagajno. Z računi dokazujejo, da so DDV zaračunala strankam.

Predlagane spremembe so pomemben del prizadevanj Evropske komisije za zmanjšanje upravnih obremenitev. Pred štirimi leti je Komisija začela pobudo za poenostavitev in uskladitev zakonodaje EU, da bi zmanjšala upravne obremenitve podjetij v EU. Doslej je predlagala umik približno 7 800 strani predpisov iz zakonodaje EU.

Leta 2007 se je Komisija odločila, da so potrebni dodatni ukrepi, tudi tehnični, za lažje izvajanje predpisov, zlasti tistih na področju obdavčitve in prava družb. Po ocenah Komisije so prizadevanja na tem področju evropskim podjetjem že prihranila približno 30 milijard EUR.

Po zgledu pobude Komisije je 21 držav članic uvedlo podobne programe za optimizacijo nacionalnih predpisov.

Več o zmanjšanju upravnih obremenitev DeutschEnglishfrançais.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave