Cale de navigare

TVA: mai puţină birocraţie - 29/01/2009

Femeie împingând un vraf de documente pentru a face loc unui dosar cu logoul UE ©CE

Simplificarea normelor europene referitoare la TVA va uşura viaţa întreprinderilor.

UE îşi revizuieşte normele în materie de facturare a TVA-ului, afirmând că întreprinderile vor putea economisi astfel până la 18 miliarde de euro pe an. Propunerile vizează reducerea procedurilor birocratice şi a fraudelor şi încurajarea utilizării facturilor electronice.

Statele membre au dreptul de a adapta normele europene referitoare la taxa pe valoare adăugată DeutschEnglishfrançais la propriile legi. Însă întreprinderile se plâng că procedurile naţionale sunt prea complicate şi prea diferite, ceea ce îngreunează desfăşurarea unei activităţi economice în mai multe ţări. Noile reglementări oferă guvernelor mai puţine opţiuni, urmărindu-se standardizarea procedurilor.

De asemenea, lasă întreprinderilor care desfăşoară activităţi în alte ţări ale Uniunii mai puţin timp pentru a-şi declara tranzacţiile, ceea ce ar putea ajuta guvernele naţionale să combată frauda. Au fost eliminate, în acelaşi timp, restricţiile privind utilizarea facturilor electronice, acestea putând fi utilizate întocmai ca cele tipărite.

Pentru a ajuta întreprinderile mici, propunerea promovează utilizarea, pe scară mai largă, a unei forme simplificate de facturare. Sunt vizate, în mod special, sumele care nu depăşesc 200 de euro, astfel oferindu-se ţărilor din UE o mai mare flexibilitate în colectarea taxelor facturate.

„Iniţiativa importantă de astăzi propune norme mult mai simple, mai moderne şi mai complete privind facturarea”, a declarat László Kovács, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală.

În cazul TVA-ului, consumatorul este cel taxat, nu întreprinderea. Cotele diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Întreprinderile percep TVA pe produse şi sunt obligate să îl verse la bugetul statului. Ele trebuie să utilizeze facturi în care să fie evidenţiat TVA-ul perceput clienţilor.

Propunerile de modificare se înscriu în eforturile continue de reducere a birocraţiei, reprezentând un element esenţial. În urmă cu patru ani, Comisia lansa o campanie de reducere a poverii administrative suportate de întreprinderile europene, prin simplificarea şi codificarea legislaţei. De atunci, s-a propus ca din textele legislative europene să fie suprimate 7800 de pagini.

În 2007, Comisia a decis că este nevoie de mai mult, inclusiv de măsuri tehnice menite să simplifice implementarea normelor, în special în domeniul impozitării şi al dreptului societăţilor comerciale. Comisia estimează că eforturile pe care le-a depus în acest sens au scutit întreprinderile de la plata a aproximativ 30 de miliarde de euro.

Urmând exemplul UE, 21 de state membre au creat programe similare de simplificare a reglementărilor naţionale.

Mai multe despre reducerea birocraţiei DeutschEnglishfrançais.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile