Navigációs útvonal

Egyszerűsödő számlázás, kevesebb adminisztráció - 29/01/2009

Dokumentumkupacot félretoló, helyébe egyetlen, az EU logójával ellátott mappát helyező nő ©EC

Az Európai Bizottság a hozzáadottértékadó-szabályozás módosítása révén csökkenteni kívánja a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terheket.

Az Európai Unió felülvizsgálja a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos uniós szabályozást. A várakozások értelmében a javasolt módosítások akár évi 18 milliárd euró megtakarítást is hozhatnak a vállalkozások számára. A Bizottság által a mai napon elfogadott javaslat célja, hogy csökkentse az adminisztratív terheket, hatékonyabbá tegye a csalás elleni küzdelmet, és elősegítse az elektronikus számlázás térnyerését.

A tagállamoknak jogukban áll a hozzáadottérték-adó DeutschEnglishfrançais val kapcsolatos uniós szabályokat saját nemzeti jogukhoz igazítani. A vállalkozások megítélése szerint azonban a tagállami eljárások túl bonyolultak és egymással összeegyeztethetetlenek, ami megnehezíti azoknak a vállalkozóknak a dolgát, akik üzleti tevékenységüket több országra kívánják kiterjeszteni. A ma elfogadott javaslatban felvázolt új szabályok szűkítik a tagállamok rendelkezésére álló választási lehetőségek körét annak érdekében, hogy elősegítsék a tagországok számlázási gyakorlatának harmonizációját.

A kezdeményezés értelmében a határokon átívelő üzleti tevékenységet folytató vállalkozásoknak a jövőben hamarabb be kell jelenteniük az általuk lebonyolított ügyleteket. Ez segítséget jelentene a tagállamok számára a csalás elleni küzdelemben. A javaslat célja továbbá, hogy felszámolja az elektronikus számlázásra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat. A jövőben az elektronikus és a papíralapú számlák egyenértékűnek számítanak majd.

A kisvállalkozások megsegítése céljából a Bizottság a 200 euró vagy annál kisebb értékű számlákra is ki akarja terjeszteni az egyszerűsített számlázás alkalmazási körét, és nagyobb mozgásteret kíván biztosítani a tagállamok számára a tekintetben, mikor szedjék be a számlák után fizetendő adót.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyekért felelős biztosa kiemelte: „A ma bejelentett fontos kezdeményezés sokkal egyszerűbb, korszerűbb és átfogóbb számlázási szabályozást hoz létre.”

A hozzáadottérték-adó (HÉA) a fogyasztókra, nem pedig a vállalkozásokra kivetett adónem. A tagállami HÉA-kulcsok Unió-szerte nagymértékben különböznek. A hozzáadottérték-adót a vállalkozások „szedik be” az államkincstár részére, amikor áruik értékesítése során az adóösszeget kifizettetik a fogyasztóval. A vevő felé felszámolt HÉA összegét fel kell tüntetniük az általuk kiállított számlákon.

A ma elfogadott javaslat kidolgozására annak a törekvésnek a jegyében került sor, melynek célja a bürokrácia visszaszorítása. Négy évvel ezelőtt a Bizottság megkezdte a szabályozás javítására irányuló munkát, mely az uniós vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terheket hivatott csökkenteni. Az azóta eltelt időszak során született javaslatok mintegy 7800 oldalnyi közösségi joganyag eltávolítását szorgalmazzák.

2007-ben a Bizottság úgy döntött, hogy további lépéseket kell tenni az ügy sikere érdekében. Ezek között említhetők azok a technikai jellegű intézkedések, melyek a szabályozás egyszerűsítését célozzák, mindenekelőtt az adózás és a társasági jog területén. Az eddigiek folyamán megtett erőfeszítések a Bizottság becslése szerint mintegy 30 milliárd euró megtakarítást hoztak a vállalkozások számára.

Az Unió kezdeményezése hamar követőkre talált: 21 tagállam indított útnak hasonló programot annak érdekében, hogy nemzeti szabályozását egyszerűsítse és korszerűsítse.

További információk a bürokrácia visszaszorításáról DeutschEnglishfrançais.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek