Διαδρομή πλοήγησης

Λιγότερη γραφειοκρατία για τον ΦΠΑ - 29/01/2009

Γυναίκα απομακρύνει μία στοίβα έγγραφα για να δώσει θέση σε φάκελο με το λογότυπο  της ΕΕ ©EC

Διευκόλυνση των επιχειρήσεων με την αναθεώρηση της νομοθεσίας ΦΠΑ.

Η ΕΕ αναθεωρεί τη νομοθεσία της για την τιμολόγηση του ΦΠΑ εκτιμώντας ότι με τις αλλαγές αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομούν μέχρι και 18 δις ευρώ το χρόνο. Οι προτάσεις προβλέπουν περιορισμό της γραφειοκρατίας και της απάτης και επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα κράτη μέλη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προσαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ για τον φόρο προστιθέμενης αξίας DeutschEnglishfrançais στην εθνική τους νομοθεσία. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι οι εθνικές διαδικασίες είναι υπερβολικά πολύπλοκες και ποικίλες και δημιουργούν πολλά προβλήματα σε όσες δραστηριοποιούνται σε περισσότερα κράτη.

Οι νέοι κανόνες δίνουν στις κυβερνήσεις λιγότερες επιλογές ώστε να τυποποιηθεί η ισχύουσα πρακτική. Δίνουν επίσης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ μικρότερες προθεσμίες για τη δήλωση των συναλλαγών, ώστε να διευκολύνονται οι εθνικές κυβερνήσεις στην καταπολέμηση της απάτης. Παράλληλα, καταργούν τους περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ισοδύναμα με τα τιμολόγια σε χαρτί.

Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις επεκτείνεται η χρήση ενός απλουστευμένου τιμολογίου, κυρίως για τιμολόγια αξίας μέχρι 200 ευρώ, και επιτρέπεται στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τον χρόνο είσπραξης του φόρου επί του τιμολογίου.

«Η σημερινή σημαντική πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μία απλούστερη, περισσότερο σύγχρονη και ολοκληρωμένη νομοθεσία για την τιμολόγηση», δήλωσε ο Επίτροπος φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, Λάζλο Κόβακς.

Ο ΦΠΑ είναι φόρος που καταβάλλει ο καταναλωτής και δεν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Οι συντελεστές ποικίλλουν κατά πολύ σε όλη την ΕΕ. Οι επιχειρήσεις εισπράττουν τον ΦΠΑ όταν πωλούν προϊόντα και στη συνέχεια πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος. Πρέπει να χρησιμοποιούν τιμολόγια που αποδεικνύουν τον ΦΠΑ που χρεώθηκε στους πελάτες τους.

Οι προτεινόμενες αλλαγές εντάσσονται στον συνεχή αγώνα για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Επιτροπή ανέλαβε πρωτοβουλίες απλούστευσης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας της με σκοπό τη μείωση των διοικητικών διατυπώσεων για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Από τότε, έχει προταθεί η κατάργηση 7.800 σελίδων από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το 2007, η Επιτροπή αποφάσισε ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, όπως, τεχνικά μέτρα για τη απλούστευση της εφαρμογής των κανόνων, ειδικότερα στους τομείς του φορολογικού και εταιρικού δικαίου. Με αυτά τα μέτρα της Επιτροπής εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις εξοικονόμησαν περίπου 30 δις ευρώ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ, 21 κράτη μέλη εισήγαγαν παρόμοια προγράμματα για να ευθυγραμμίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες.

Περισσότερα για τη μείωση της γραφειοκρατίας DeutschEnglishfrançais.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι