Навигационна пътека

За по-малко ДДС формалности - 29/01/2009

Жена избутва купчина документи, за да направи място за папка с логото на ЕС © EC

Нови, опростени правила на ЕС за ДДС ще улеснят бизнеса.

ЕС преразглежда правилата си за фактуриране на ДДС и смята, че промените могат да спестят на предприятията до 18 млрд. евро годишно. Предложенията целят ограничаване на формалностите и по-широко използване на електронното фактуриране.

Страните имат право да приспособяват правилата на ЕС за данък добавена стойност DeutschEnglishfrançais към своите собствени закони. Но фирмите се оплакват, че националните процедури са твърде сложни и разнообразни и че това затруднява правенето на бизнес в повече от една страна. Новите правила ще дадат ограничен брой възможности на правителствата, за да бъдат стандартизирани практиките.

Компаниите, действащи в други страни от ЕС, ще имат по-малко време, за да докладват за трансакциите си, а това може да помогне на националните власти да се борят с измамите. Предлага се и премахване на ограниченията при използване на електронни фактури, и поставянето им наравно с хартиените такива.

В помощ на малките фирми предложението разширява използването на опростен вид фактури, като например за 200 и по-малко евро, и дава на държавите повече свобода кога да събират данъка по тях.

„Тази важна инициатива ще предложи по-прости, по-модерни и по-универсални правила за фактуриране“, каза Ласло Ковач, комисар по данъците и митниците.

ДДС е разход за потребителя, а не за бизнеса. Данъчните ставки се различават силно в ЕС. Фирмите начисляват ДДС, когато продават стоки, и трябва да предават парите от данъка на държавната хазна. Те трябва да използват фактури, показващи наложения на купувачите ДДС.

Предложените промени са важна част от продължаващите усилия за ограничаване на административните формалности. Преди четири години Комисията стартира инициатива за намаляване на административната тежест върху предприятията в ЕС и консолидиране на европейското законодателство. Оттогава за съкращаване от законите на ЕС са предложени около 7800 страници.

През 2007 г. Комисията реши, че са нужни допълнителни действия, включително технически мерки за улесняване на прилагането на правилата, и особено в областта на данъчното облагане и дружественото право. По нейни изчисления усилията ѝ в тази област са спестили около 30 млрд. евро на предприятията.

Вдъхновени от примера на Съюза, 21 страни членки са създали свои собствени програми за опростяване на законодателството.

Повече за ограничаването на формалностите DeutschEnglishfrançais.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки