Navigacijska pot

Svetovna kriza bo prizadela tudi EU - 19/01/2009

Borzna posrednica pred tablo s padajočim nemškim borznim indeksom © Reporters

Evropska komisija je zaradi obsega finančne krize in svetovne recesije znižala napoved gospodarske rasti za EU.

Po ocenah Komisije je gospodarska rast v letu 2008 v EU in v območju evra padla na približno 1 %, medtem ko je bila še leta 2007 skoraj 3-odstotna. Najnovejša gospodarska napoved English predvideva, da se bo leta 2009 rast realnega BDP zmanjšala za skoraj 2 odstotni točki v obeh območjih, nato pa leta 2010 zrasla za približno pol odstotne točke. Vse številke so nižje od predvidevanj iz jesenske napovedi.

Zaradi upočasnitve rasti gospodarstva naj bi EU letos izgubila približno 3,5 milijona delovnih mest, kar pomeni tudi večjo brezposelnost. Stopnja brezposelnosti bo leta 2009 8,75-odstotna (9,25-odstotna v območju evra), leta 2010 pa se bo še povečala.

Prizadete bodo tudi javne finance. Pričakovati je, da se bo objavljeni primanjkljaj v EU več kot podvojil z 2 % BDP leta 2008 na 4,5 % v letu 2009 (z okrog 1,75 % na 4 % v območju evra). Zato naj bi več držav članic preseglo omejitev proračunskega primanjkljaja, ki ga je EU določila na 3 % BDP. Za leto 2010 Komisija predvideva še slabše javnofinančne razmere.

Pozitivna stran napovedi je upadanje inflacijskih pritiskov zaradi nižanja cen blaga. Rast cen življenjskih potrebščin naj bi se zdaj zmanjšala s 3,7 % leta 2008 v EU (3,3 % v območju evra) na približno 1 % leta 2009 ter tik pod 2 % leta 2010 (v obeh območjih).

Komisija gospodarske napovedi objavlja štirikrat letno: dve obsežni gospodarski napovedi spomladi in jeseni ter dve manjši vmesni napovedi februarja in septembra. Toda zaradi strmega padca gospodarske rasti je zadnja vmesna napoved nekoliko razširjena. Zajema vse države članice EU, več spremenljivk kot ponavadi ter obsežno napoved za naslednji dve leti. Naslednja obsežna napoved bo objavljena 4. maja 2009.

Več o finančni in gospodarski krizi DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave