Cale de navigare

Încetinirea economică loveşte UE din plin - 19/01/2009

Broker sub un grafic indicând scăderea drastică a indicelui bursier © Reporters

Previziunile Comisiei iau în considerare criza financiară şi anunţă încetinirea economică.

Comisia estimează că, în 2008, creşterea economică a fost sub 1%, atât în UE cât şi în zona euro (faţă de sub 3% în 2007). Potrivit ultimelor previziuni English, în 2009 PIB-ul real ar urma să scadă cu aproape 2% în ambele regiuni, înainte de a creşte din nou cu aproximativ 0,5% în 2010. Aceste cifre sunt mai mici decât cele formulate în previziunile de toamnă.

Şomajul în UE va lua amploare, având în vedere că economia europeană va pierde 3,5 milioane de locuri de muncă în acest an. Se estimează că în 2009 rata şomajului va fi de 8¾% (9¼% în zona euro), urmând să crească în 2010.

Finanţele publice vor avea de suferit, la rândul lor. Deficitul global la nivelul statelor membre, care oferă o imagine aproximativă a dezechilibrelor bugetare, va creşte cu mai mult decât dublul său, de la un PIB de 2% în 2008 la 4½ % în 2009 (respectiv de la 1¾ % la 4% în zona euro). În consecinţă, se estimează că mai multe state membre vor depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB, previziunile pentru 2010 fiind chiar şi mai pesimiste.

Există şi aspecte pozitive: presiunile inflaţioniste se atenuează rapid, în contextul scăderii preţurilor la produsele de bază. Inflaţia preţurilor de consum ar urma astfel să scadă de la 3,7% în 2008 în UE (3,3% în zona euro) la 1% în 2009 şi la puţin sub 2% în 2010, în ambele zone.

În general, Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an - previziuni generale de primăvară şi de toamnă şi previziuni intermediare, în lunile februarie şi septembrie. Totuşi, având în vedere încetinirea economică masivă, aria de cuprindere a actualelor previziuni intermediare a fost lărgită. Acoperind toate statele membre ale UE, aceasta include mai multe variabile ca de obicei şi o prognoză completă pe doi ani. Următoarele previziuni complete vor fi publicate în data de 4 mai 2009.

Mai multe informaţii cu privire la criza economică şi financiară DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile