Kruimelpad

EU-economie zwaar getroffen door wereldwijde recessie - 19/01/2009

Effectenmakelaar onder grafiek van scherp dalende Duitse beursindex © Reporters

Europese Commissie stelt vooruitzichten economische groei bij, nu omvang van financiële crisis en wereldwijde recessie duidelijk wordt.

De Commissie schat dat de economische groei in de EU en de eurozone in 2008 is teruggevallen tot ongeveer 1% (van bijna 3% in 2007). De jongste ramingen English voorspellen dat het reële BBP in 2009 met bijna 2% zal krimpen en pas in 2010 weer zal groeien met ongeveer 0,5%. In het najaar werd nog uitgegaan van minder slechte cijfers.

Aangezien verwacht wordt dat de EU-economie zowat 3,5 miljoen banen zal afstoten, ziet het er slecht uit voor de werkgelegenheid. De werkloosheid zal in 2009 toenemen tot 8¾% in de EU en 9¼% in de eurozone, en in 2010 zal het nog erger worden.

Ook de overheidsfinanciën krijgen het zwaar te verduren. Het nominale tekort (een ruwe maatstaf voor begrotingstekorten) zou in de landen van de EU meer dan verdubbelen van 2% van het BBP in 2008 tot 4½% in 2009 (van 1¾% tot 4% in de eurozone). Dat betekent dat heel wat EU-landen zich (opnieuw) niet kunnen houden aan het maximale deficit van 3% van het BBP. De begrotingsvooruitzichten voor 2010 zien er nog somberder uit.

Positief is wel dat de inflatie snel vermindert, doordat de prijzen zakken. Verwacht wordt een daling van 3,7% (EU) of 3,3% (eurozone) in 2008 tot 1% in 2009 en iets minder dan 2% in 2010.

Meestal publiceert de Commissie vier keer per jaar economische vooruitzichten: een uitgebreide versie in het voor- en najaar, en een beknopte tussentijdse versie in februari en september. Maar gezien de snelle economische achteruitgang, zijn de huidige tussentijdse vooruitzichten uitgebreid. Ze bestrijken nu alle EU-landen, bevatten meer variabelen dan gewoonlijk en gaan tot twee jaar ver. De volgende uitgebreide vooruitzichten verschijnen op 4 mei 2009.

Meer over de financiële en economische crisis DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links