Navigációs útvonal

Az uniós gazdaságra súlyos csapást mér a világválság - 19/01/2009

Bróker, háttérben a német részvényindex zuhanását jelző grafikon © Reporters

A pénzügyi válság és a világgazdasági recesszió elmélyülésének hatására a Bizottság lefelé módosította gazdasági előrejelzéseit.

A Bizottság becslése szerint a 2007-es csaknem 3%-os gazdasági növekedés az EU-ban – és azon belül az euróövezetben – a tavalyi év során hozzávetőleg 1%-ra esett vissza. A mai napon közzétett bizottsági előrejelzés English szerint a reál GDP 2009-ben az EU-ban és az eurózónában is csaknem 2%-kal csökken, jövőre azonban mintegy 0,5%-kal emelkedik majd. Ezek a mutatók alacsonyabbak a Bizottság őszi jelentésében szereplő előrejelzéseknél.

Az Unióban előreláthatólag 3,5 millió munkahely szűnik meg idén, ezért a munkanélküliség minden bizonnyal növekedni fog: az előrejelzés szerint 2009-ben az EU területén eléri majd a 8,75%-ot (az eurózónában a 9,25%-ot), 2010-ben pedig tovább emelkedik.

A válságot a tagországok államháztartásai is megsínylik. Az uniós országok államháztartási hiánya az idén várhatóan a tavalyinak több mint duplájára, a GDP 2%-áról 4,5%-ára (az euróövezetben a GDP 1,75%-áról 4%-ára) nőhet. Ennek eredményeként előreláthatólag több uniós ország lépi majd át a GDP 3%-ában megállapított, államháztartási hiányra vonatkozó küszöböt. 2010-re a költségvetési kilátások további romlására kell számítani.

Mindemellett kedvező fordulatot jelent, hogy a nyersanyagárak csökkenésének köszönhetően gyorsan enyhül az inflációs nyomás. A fogyasztói árak inflációja az Európai Unióban a 2008-as 3,7%-ról (az eurózónában 3,3%) idén várhatóan az EU területén és az euróövezetben is hozzávetőleg 1%-ra csökken, és 2010-ben sem éri majd el a 2%-ot.

A Bizottság általában évente négy alkalommal tesz közzé gazdasági prognózist: az átfogó tavaszi és őszi előrejelzések mellett februárban és szeptemberben is készül egy-egy rövidebb lélegzetű időközi elemzés. A hirtelen kialakult, súlyos gazdasági recesszió miatt azonban a Bizottság előrehozta és kiterjesztette a februári időközi előrejelzést: a jelenlegi dokumentum az összes uniós ország gazdasági kilátásait elemzi, a szokásosnál több szempontot vizsgál, és két évre előre teljes körű prognózist ad. A következő átfogó előrejelzést 2009. május 4-én teszi közzé a Bizottság.

A pénzügyi és gazdasági válságról bővebben DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek