Navigointipolku

Laskusuhdanne koettelee rajusti EU:n taloutta - 19/01/2009

Pörssimeklari Saksan osakeindeksin jyrkkää laskua kuvaavan kaavion alla. © Reporters

Euroopan komissio leikkaa kasvuennustettaan rahoituskriisin ja maailmantalouden taantuman laajuuden vuoksi.

Komissio arvioi, että talouskasvu jäi vuonna 2008 noin 1 prosenttiin sekä euroalueella että koko EU:ssa (vuonna 2007 kasvu oli lähes 3 %). Tuoreimman ennusteen English mukaan kokonaistuotannon kasvu sekä euroalueella että koko EU:ssa supistuu lähes 2 prosenttia vuonna 2009 ja alkaa vuonna 2010 taas kasvaa noin 0,5 prosenttia. Nykyinen ennuste on alhaisempi kuin syksyllä tehty.

Työpaikkojen arvioidaan EU:ssa vähentyvän noin 3,5 miljoonalla ja työttömyyden tämän myötä lisääntyvän. Työttömyyden arvioidaan lisääntyvän 8,75 prosenttia koko EU:ssa vuonna 2009 (9,25 % euroalueella) ja lisääntyvän edelleen vuonna 2010.

Myös julkisen talouden näkymät ovat synkät. EU-maiden julkisen talouden alijäämän arvioidaan enemmän kuin kaksinkertaistuvan tänä vuonna – vuonna 2008 se oli 2 prosenttia BKT:stä ja vuonna 2009 sen ennustetaan olevan 4,5 prosenttia (euroalueella alijäämä oli vuonna 2008 1,75 % ja vuoden 2009 ennuste on 4 %). Näin ollen monien EU-maiden ennustetaan ylittävän BKT:n alijäämälle asetetun 3 prosentin viitearvon. Julkisen talouden tilan odotetaan huonontuvan edelleen vuonna 2010.

Myönteisenä voidaan sen sijaan pitää sitä, että inflaatiopaineet hiipuvat nopeasti hyödykkeiden hintojen epävakauden vuoksi. Kuluttajahintainflaation odotetaan hidastuvan. Vuonna 2008 kuluttajahintainflaatio oli koko EU:n alueella 3,7 prosenttia ja euroalueella 3,3 prosenttia. Vuonna 2009 sen odotetaan laskevan molemmilla alueilla noin 1 prosenttiin ja vuonna 2010 hieman alle 2 prosenttiin.

Komissio julkaisee talousennusteen yleensä neljä kertaa vuodessa. Keväällä ja syksyllä julkaistaan kattavampi ennuste ja suppeammat väliennusteet yleensä helmikuussa ja syyskuussa. Taloustilanteen äkillisen ja nopean heikentymisen vuoksi nyt julkaistusta väliennusteesta on tehty tavanomaista laajempi. Se on tehty kahdelle vuodelle ja kattaa kaikki EU-maat. Lisäksi siinä on enemmän muuttujia kuin tavallisessa väliennusteessa. Seuraava täysimittainen ennuste julkaistaan 4.5.2009.

Lisää rahoitus- ja talouskriisistä DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä