Διαδρομή πλοήγησης

Βαρύ πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία η παγκόσμια ύφεση - 19/01/2009

Γυναίκα χρηματιστής με φόντο διάγραμμα που δείχνει την κατακόρυφη πτώση του δείκτη τιμών του γερμανικού χρηματιστηρίου© Reporters

Η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική ανάπυξη μειώθηκε σε ποσοστό 1% περίπου το 2008 τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη (χαμηλότερο από το ελαφρώς κατώτερο του 3% ποσοστό του 2007). Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις English, το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% περίπου και στις δύο ζώνες το 2009 και θα αυξηθεί εκ νέου κατά 0,5% περίπου το 2010. Τα στοιχεία αυτά είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου ότι 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας προβλέπεται να χαθούν στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 8¾% στην ΕΕ (9¼% στην ευρωζώνη) το 2009 και ακόμη περισσότερο το 2010.

Τα δημόσια οικονομικά θα πληγούν επίσης. Το ονομαστικό έλλειμμα των χωρών της ΕΕ, που αποτελεί μια χονδρική εκτίμηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από 2% του ΑΕΠ το 2008 σε 4½ % το 2009 (από 1¾ % σε 4% στην ευρωζώνη). Ως συνέπεια, πολλές χώρες της ΕΕ προβλέπεται να παραβιάσουν το ανώτατο όριο ελλείμματος για την ΕΕ (ίσο με 3% του ΑΕΠ), ή να παραμείνουν πάνω από αυτό. Το 2010 αναμένεται νέα επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών.

Από την πλευρά των θετικών εξελίξεων, οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται με ταχύ ρυθμό λόγω της υποχώρησης των τιμών των βασικών προϊόντων. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται τώρα να μειωθεί - από 3,7% το 2008 στην ΕΕ (3,3% στην ευρωζώνη) σε 1% περίπου το 2009 και σχεδόν σε 2% το 2010 (τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη).

Η Επιτροπή δημοσιεύει συνήθως οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές το χρόνο- πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις και συνοπτικότερες ενδιάμεσες προβλέψεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο. Λόγω όμως της σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης, οι τρέχουσες ενδιάμεσες προβλέψεις διευρύνθηκαν για να καλύψουν όλες τις χώρες της ΕΕ, να περιλάβουν περισσότερες μεταβλητές απ' ό,τι συνήθως, καθώς και πλήρεις διετείς προβλέψεις. Οι επόμενες πλήρεις προβλέψεις θα δημοσιευτούν τον Μάιο του 2009.

Περισσότερα για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι