Navigacijska pot

Slovaška pozdravlja uvedbo evra - 31/12/2008

Evrski kovanci na simbolu evra

Slovaki se pripravljajo na prihod evra 1. januarja, ko bo njihova država postala 16. članica evroobmočja.

1. januarja 2009 bo evro na Slovaškem postal uradno plačilno sredstvo. Slovaška krona bo po prehodnem 16 dnevnem obdobju, ko bosta v uporabi obe valuti, izginila iz denarnic ljudi in trgovin na Slovaškem.

1. januarja bo minilo tudi 10 let, odkar je 11 držav EU uvedlo evro, čeprav so bili nacionalni bankovci in kovanci v obtoku še vse do začetka leta 2002. Leta 2001 je evro sprejela Grčija, nato pa so ji sledili Slovenija leta 2007 ter Malta in Ciper leta 2008. Zaradi sprejetja evra so morale države članice sprejeti različne ukrepe za prenovo gospodarske in davčne politike.

Zamenjava valute je več kot zgolj zamenjava kovancev in bankovcev v obtoku. Na uvedbo evra so se morali državni organi in podjetja na Slovaškem zelo skrbno pripraviti. Zaradi priprav na uvedbo nove valute in umik krone so morali slovaški organi sprejeti in izvesti obsežen logistični načrt.

V zadnjih 10 mesecih so slovaški organi pripravili obsežno kampanjo, s katero so potrošnike in trgovce v državi obveščali o zamenjavi valute. Med cilji te kampanje je bila tudi odprava bojazni pred zvišanjem cen zaradi uvedbe evra. Nedavna raziskava je pokazala, da ljudje zdaj vedo, kaj lahko pričakujejo, tako da jih rast cen ne skrbi več toliko.

Zbiratelji evrskih kovancev bodo v svojo zbirko lahko dodali tri nove : motiv dvojnega križa na kovancih za 1 in 2 evra ter bratislavskega gradu in slovaške gore Kriváň na kovancih z najmanjšimi nominalnimi vrednostmi.

Slovaška vlada in EU bosta skrbno spremljali uvedbo evra in vsak dan nadzorovali potek zamenjave. Komisija bo spomladi 2009 o tem pripravila oceno.

Najnovejši podatki o uvedbi evra na Slovaškem English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave