Cale de navigare

Slovacia spune „da” monedei euro - 31/12/2008

Monede împrăştiate deasupra simbolului euro

Slovacia se pregăteşte pentru trecerea la moneda euro din data de 1 ianuarie, devenind astfel cel de-al 16-lea membru al zonei euro.

Euro va deveni unitatea monetară naţională a Slovaciei, la 1 ianuarie 2009. După o perioadă de tranziţie de 16 zile, în care vor putea fi folosite ambele monede, coroana slovacă va dispărea din portofele şi case de marcat.

Data marchează 10 ani de la lansarea monedei euro în 11 ţări, care şi-au păstrat în paralel moneda naţională până la începutul anului 2002. Grecia a adoptat moneda euro în 2001, fiind urmată de Slovenia în 2007 şi de Malta şi Cipru, în 2008. Pentru a intra în zona euro, ţările trebuie să îşi reformeze politicile economice şi fiscale, pe parcursul mai multor ani.

Schimbarea unităţii monetare nu înseamnă doar înlocuirea monedelor şi bancnotelor aflate în uz. În cazul Slovaciei, trecerea la euro a necesitat pregătiri tehnice meticuloase atât din partea autorităţilor, cât şi a întreprinderilor. Pentru distribuirea noii monede şi retragerea coroanei a fost nevoie de importante acţiuni de planificare din punct de vedere logistic.

De-a lungul ultimelor 10 luni, consumatorii şi comercianţii slovaci au primit informaţii despre aceste schimbări prin intermediul unei campanii desfăşurate de autorităţile slovace. Aceasta a răspuns, de asemenea, temerilor referitoare la eventuala creştere a preţurilor pe durata trecerii la moneda euro. Un sondaj efectuat recent arată că slovacii se simt acum pregătiţi şi că sunt mai puţin îngrijoraţi de creşterea preţurilor.

Pasionaţii de monede îşi vor putea întregi colecţia cu trei noi modele slovenčina: o cruce dublă, pe spatele monedelor de 1 şi de 2 euro, castelul Bratislava şi vârful Kriváň, pe spatele monedelor de 10, 20 şi 30 de eurocenţi.

Trecerea la moneda euro va fi monitorizată îndeaproape, atât de către guvernul slovac, cât şi de UE. Vor fi efectuate sondaje zilnice, care să reflecte evoluţia schimbărilor, iar Comisia îşi va prezenta raportul de evaluare în primăvara anului 2009.

Moneda euro în Slovacia: informaţii la zi English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile