Kruimelpad

Ahoj! – Slowakije zegt "ja" tegen de euro - 31/12/2008

Euromunten rondom het eurosymbool

De Slowaken maken zich op voor de komst van de euro op 1 januari. Op die dag wordt hun land het 16e lid van de eurozone.

De euro wordt op 1 januari 2009 het wettelijke betaalmiddel van Slowakije. Na een 16-daagse overgangsperiode waarin beide munten gebruikt kunnen worden, verdwijnt de Slowaakse kroon uit de portemonnees en kassa's.

De invoering komt precies 10 jaar na de introductie van de euro in 11 EU-landen, hoewel deze landen hun eigen munt nog bleven gebruiken tot begin 2002. In 2001 ging Griekenland over op de euro. Slovenië volgde in 2007 en Malta en Cyprus in 2008. Toetreden tot de eurozone vereist jarenlange economische en fiscale beleidshervormingen.

Het veranderen van munteenheid is niet simpelweg het omwisselen van munten en bankbiljetten. De overstap van Slowakije is tot in detail technisch voorbereid door de autoriteiten en bedrijven. Achter de distributie van de nieuwe munt en het innemen van de kroon zit een enorm logistiek apparaat.

In de afgelopen 10 maanden hebben de Slowaakse consumenten en ondernemers via een overheidscampagne informatie over de overstap gekregen. Daarbij is ook ingegaan op de angst voor eventuele prijsstijgingen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat de bevolking zich nu minder zorgen maakt.

Muntenverzamelaars kunnen drie nieuwe ontwerpen slovenčina aan hun collectie toevoegen: een dubbel kruis op de achterkant van de munten van 1 en 2 euro, het kasteel van Bratislava achterop de munten van 50, 20 en 10 eurocent, en de Slowaakse bergtop Kriváň op de achterkant van de munten van 1, 2 en 5 eurocent.

De introductie van de euro wordt scherp in de gaten gehouden door de Slowaakse overheid en de EU. Dagelijks wordt nagegaan hoe de overstap verloopt, en de Commissie komt in het voorjaar van 2009 met een verslag.

De Euro in Slowakije: dagelijkse updates English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links