Navigointipolku

Slovakiassa aletaan maksaa euroilla - 31/12/2008

Eurokolikoita hajallaan euron merkin ympärillä

Slovakia ottaa euron viralliseksi rahayksikökseen vuoden alusta. Sen jälkeen euro on käytössä 16 maassa.

Eurosta tulee Slovakiassa laillinen maksuväline 1.1.2009, ja Slovakian koruna säilyy sen rinnalla enää 16 päivää kestävän siirtymäkauden ajan. Sen jälkeen korunat häviävät niin lompakoista kuin kassakoneistakin.

Slovakian siirtyessä euroaikaan on kulunut kymmenen vuotta siitä, kun 11 EU-maata otti euron yhteiseksi rahakseen. Entiset kansalliset valuutat olivat tosin käytössä vielä vuoden 2002 alkupuolelle. Sittemmin euroon ovat siirtyneet myös Kreikka vuonna 2001, Slovenia vuonna 2007 sekä Kypros ja Malta vuonna 2008. Ennen euroalueeseen liittymistä maat joutuivat uudistamaan talous- ja finanssipolitiikkaansa useiden vuosien ajan.

Rahayksikön vaihtaminen on monitahoinen prosessi. Slovakiassa viranomaiset ja yritykset ovat tehneet tarkkaa teknistä valmistelutyötä. Yksinomaan uusien eurorahojen jakelu ja korunien kerääminen pois markkinoilta on vaativa logistinen operaatio.

Viranomaiset ovat jakaneet kuluttajille ja kauppiaille tietoa rahayksikön vaihdoksesta kymmenen kuukautta kestäneellä kampanjalla. Tiedottamalla on myös yritetty hälventää kansalaisten pelkoa hintojen noususta. Tuore tutkimus osoittikin, että slovakialaiset ovat mielestään valmiita euron käyttöönottoon ja että huoli hintojen noususta on vähentynyt.

Rahankeräilijät voivat nyt alkaa hankkia kokoelmiinsa slovakialaisia eurokolikoita slovenčina. Slovakian 1 ja 2 euron kolikoissa on kuvattuna kaksoisristi ja eri eurosenttikolikoissa joko Bratislavan linna tai tunnettu slovakialainen vuorenhuippu Kriváň.

Sekä Slovakian viranomaiset että EU seuraavat tarkoin euron käyttöönoton sujumista. Tilanteen kehittymistä tarkastellaan päivittäisissä katsauksissa. Komissio julkistaa virallisen arvionsa keväällä 2009.

Euron käyttöönotto Slovakiassa: päiväkatsaukset English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä