Διαδρομή πλοήγησης

Η Σλοβακία λέει "ναι" στο ευρώ - 31/12/2008

Κέρματα ευρώ πάνω στο ομώνυμο σύμβολο

Οι Σλοβάκοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν το ευρώ την 1η Ιανουαρίου, οπότε η χώρα τους θα γίνει το 16ο μέλος της ευρωζώνης.

Το ευρώ γίνεται το επίσημο νόμισμα της Σλοβακίας από την 1η Ιανουαρίου 2009. Μετά από μια 16ήμερη μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρησιμοποιούνται και τα δύο νομίσματα, η σλοβακική κορόνα θα παραχωρήσει οριστικά πλέον τη θέση της στο ευρώ.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπληρώνονται 10 χρόνια από την καθιέρωση του ευρώ σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όμως διατήρησαν τα εθνικά τους κέρματα και χαρτονομίσματα μέχρι τις αρχές του 2002. Η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2001. Ακολούθησαν το 2007 η Σλοβενία και το 2008 η Μάλτα και η Κύπρος. Για την ένταξη στην ευρωζώνη χρειάστηκαν μακροχρόνιες αλλαγές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Η αλλαγή νομίσματος είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αντικατάσταση των κερμάτων και χαρτονομισμάτων στην καθημερινή ζωή. Η καθιέρωση του ευρώ στη Σλοβακία έγινε μετά από σοβαρή τεχνική προετοιμασία τόσο από τις δημόσιες αρχές όσο και από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι διαδικασίες απόσυρσης του παλιού και διανομής του νέου νομίσματος χρειάστηκαν σημαντικό υλικοτεχνικό σχεδιασμό.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Σλοβακίας ενημερώθηκαν για τη μετάβαση στο νέο νόμισμα μέσω ενημερωτικής εκστρατείας που διοργάνωσαν οι σλοβακικές αρχές τους τελευταίους 10 μήνες. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δόθηκαν απαντήσεις στις ανησυχίες για άνοδο των τιμών κατά τη μεταβατική περίοδο. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι το κοινό νιώθει σήμερα προετοιμασμένο και λιγότερο ανήσυχο για επικείμενη άνοδο των τιμών.

Οι νομισματοσυλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με τρία νέα σχέδια slovenčina: ένα διπλό σταυρό στην πίσω όψη των κερμάτων του ενός και των δύο ευρώ, το κάστρο της Μπρατισλάβας και μία από τις βουνοκορφές της Σλοβακίας στην πίσω όψη των λεπτών του ευρώ.

Η μετάβαση στο ευρώ θα εποπτεύεται ανελλιπώς τόσο από τη σλοβακική κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ και θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση, η δε Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική αξιολόγηση την άνοιξη του 2009.

Το ευρώ στη Σλοβακία: καθημερινή ενημέρωση των στοιχείων English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι