Sti

Slovakiet siger velkommen til euroen - 31/12/2008

Euromønter spredt ud på eurosymbolet

Slovakkerne forbereder sig på at gå over til euroen den 1. januar, hvor deres land bliver det 16. medlem af euroområdet.

Euroen bliver den nye valuta i Slovakiet den 1. januar 2009. Den slovakiske koruna kan bruges sammen med euroen i en overgangsperiode på 16 dage. Derefter forsvinder den fra tegnebøger og kasseapparater.

Indførelsen sker på tiårsdagen for lanceringen af euroen i 11 EU-lande, som dog beholdt deres gamle sedler og mønter indtil begyndelsen af 2002. Grækenland indførte euroen i 2001. Slovenien fulgte efter i 2007 – Malta og Cypern i 2008. Det har krævet årelange reformer af økonomi- og finanspolitikken.

At skifte valuta betyder mere end bare at sætte nye sedler og mønter i omløb. Slovakiets overgang til euroen kommer efter meget grundige tekniske forberedelser – fra både statens og erhvervslivets side. Der ligger stor logistisk planlægning bag, inden den nye valuta kommer i omløb, og den gamle inddrages.

Forbrugere og handlende i Slovakiet er blevet informeret om overgangen gennem en kampagne i de sidste 10 måneder. Kampagnen har også handlet om frygten for prisstigninger under overgangen. Ifølge en frisk opinionsundersøgelse føler borgerne sig nu velforberedte, og de er mindre bekymrede for prisstigninger.

Møntsamlere kan glæde sig til tre nye design slovenčina til deres samlinger: et dobbelt kors på bagsiden af 2- og 1-euromønterne, borgen i Bratislava og et af Slovakiets bjerge, Kriváň, på bagsiden a eurocentmønterne.

Både den slovakiske regering og EU vil holde et vågent øje med overgangen til euroen. Der foretages daglige undersøgelser af, hvordan processen skrider frem, og Kommissionen fremlægger sin vurdering i foråret 2009.

Euroen i Slovakiet: daglige opdateringer English.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links