Cale de navigare

Acorduri privind schimbările climatice şi economia - 12/12/2008

 José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, alţi participanţi la Consiliu, faţă în faţă cu presa

Acorduri privind schimbările climatice, redresarea economică şi Tratatul de la Lisabona, încheiate în cadrul unui summit istoric.

După două zile de negocieri intense, liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase în materie de combatere a schimbărilor climatice şi au aprobat un plan în valoare de 200 de miliarde de euro destinat redresării economiei europene. De asemenea, au elaborat, împreună cu Irlanda, un plan privind ratificarea Tratatului de la Lisabona.

Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a salutat încheierea acestor acorduri, considerându-le „decizii istorice” şi a făcut apel la ţările din întreaga lume să se alăture Uniunii Europene în acţiunile de combatere a schimbărilor climatice. „Da, puteţi. Puteţi face ceea ce noi facem deja”, a spus oficialul european la conferinţa de presă care a încheiat ultimul summit UE din acest an.

Reuniunea de la Bruxelles a reprezentat un test de importanţă crucială pentru angajamentul european de combatere a schimbărilor climatice. La nivel internaţional, UE are cele mai ambiţioase obiective în materie de schimbări climatice DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , incluzând o reducere cu 20 %, până în 2020, a emisiilor de gaze cu efect de seră. Liderii şi legislatorii europeni au dezbătut pe parcursul anului modalităţile de atingere a acestor obiective. Diferenţele de opinie s-au acutizat în momentul în care criza financiară s-a făcut simţită la nivelul economiei europene, mai multe ţări exprimându-şi îngrijorarea cu privire la costurile pe care va trebui să le suporte industria.

Acordul îi va conferi Uniunii o poziţie mai fermă la negocierile internaţionale de anul viitor pe tema schimbărilor climatice. UE speră că şi alte ţări - printre care SUA, China, India, Rusia şi Brazilia - îi vor urma exemplul. „Europa a trecut testul de credibilitate”, a spus preşedintele Barroso.

De asemenea, ţările UE au ajuns la un acord cu privire la pachetul de stimulare economică menit să reducă efectele crizei financiare. Valoarea acestuia se ridică la aproximativ 200 de miliarde de euro, reprezentând 1, 5 % din PIB-ul UE. Cea mai mare parte a acestei sume - 170 de miliarde - provine de la bugetele naţionale. Restul de 30 de miliarde de euro se alocă de la bugetul UE şi din fondurile Băncii Europene pentru Investiţii. Guvernele vor trebui să cheltuie aceşti bani astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor economice ale propriilor ţări.

În ceea ce priveşte Tratatul de la Lisabona, Irlanda a căzut de acord să organizeze un nou scrutin anul viitor, după ce vor fi abordate toate preocupările alegătorilor irlandezi. Tratatul a fost respins prin referendum în iunie, ceea ce a dus la amânarea mult aşteptatei reforme a instituţiilor europene.

Mulţi irlandezi se tem de posibilele efecte pe care Tratatul le-ar putea avea asupra politicii fiscale a ţării lor, asupra neutralităţii sale militare sau asupra unor aspecte etice, precum avortul. Consiliul a oferit Irlandei garanţii juridice că Tratatul nu va încălca autoritatea guvernului în aceste domenii.

De asemenea, alegătorii irlandezi nu sunt de acord cu planul de reducere a numărului comisarilor europeni, prin care statele membre - inclusiv Irlanda - ar pierde dreptul automat de a desemna un comisar. Consiliul a acceptat să ia măsurile juridice care se impun pentru a garanta că toate cele 27 de state membre vor avea în continuare un comisar la Bruxelles, dacă Tratatul intră în vigoare.

Mai multe despre Consiliul European DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Rezumat pentru cetăţeni - Pachetul de măsuri al UE privind clima şi energia.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile