Navigointipolku

Brysselissä päätettiin ilmasto- ja talouspaketista - 12/12/2008

 Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, neuvoston tämänhetkinen puheenjohtaja, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja muita kokousedustajia tiedotustilaisuudessa © EY

Historiallisessa EU-huippukokouksessa päästiin sopuun ilmastonmuutosta, talouden elvyttämistä ja Lissabonin sopimusta koskevista kysymyksistä.

EU-johtajat pääsivät kaksi päivää kestäneiden tiiviiden neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrykseen siitä, miten EU:n kunnianhimoiset ilmastonmuutostavoitteet voidaan saavuttaa. Huippukokouksessa päätettiin myös 200 miljardin euron suuruisesta talouden elvytyssuunnitelmasta. Lisäksi Irlannin kanssa laadittiin suunnitelma Lissabonin sopimuksen ratifioinnista.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kuvasi kokouksessa tehtyjä päätöksiä historiallisiksi ja kehotti koko maailmaa seuraamaan EU:n esimerkkiä toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Huippukokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Barroso totesi, että jos tämä onnistuu EU:lta, se onnistuu muiltakin.

Brysselin huippukokouksessa koeteltiin EU:n valmiuksia hillitä ilmaston lämpenemistä. EU:lla on maailman kunnianhimoisimmat tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumiseksi DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski . Yksi tavoitteista on kasvihuonekaasujen vähentäminen 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. EU-johtajat ja lainsäätäjät ovat kuitenkin pitkään väitelleet siitä, kuinka nämä tavoitteet voidaan saavuttaa. Mielipiteet jyrkkenivät finanssikriisin myötä, sillä eräät maat olivat huolissaan suunnitelman kustannusten vaikutuksista EU:n teollisuuteen.

Huippukokouksessa aikaansaatu sopimus antaa EU:lle enemmän vaikutusvaltaa ensi vuonna käytävissä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. EU toivoo, että muut, kuten Yhdysvallat, Kiina, Intia, Venäjä ja Brasilia, seuraisivat sen esimerkkiä. "EU on läpäissyt uskottavuustestinsä", totesi Barroso.

Sopimukseen päästiin myös talouden elvytyspaketista, jonka tarkoituksena on lieventää finanssikriisin vaikutuksia. Kasvupaketti on suuruudeltaan 200 miljardia euroa eli 1,5 prosenttia EU:n kokonaistuotannosta. Ehdotuksen mukaan EU-maat maksaisivat itse suurimman osan elvytykseen käytettävistä varoista, eli 170 miljardia euroa. EU:n ja Euroopan investointipankin osuus paketin rahoituksesta olisi 30 miljardia euroa. Maat käyttäisivät rahat parhaimmaksi katsomallaan tavalla.

Lissabonin sopimukseen liittyvissä neuvotteluissa Irlanti lupasi järjestää uuden kansanäänestyksen ensi vuonna sen jälkeen, kun irlantilaisten esittämiin huolenaiheisiin on ensin vastattu. Irlantilaiset hylkäsivät sopimuksen kesäkuussa järjestetyssä kansanäänestyksessä, ja kauan odotettu EU:n toimielinuudistus jäi odottamaan toteutumistaan.

Monet irlantilaiset ovat huolissaan siitä, miten sopimus vaikuttaa maan veropolitiikkaan, sotilaalliseen puolueettomuuteen sekä joihinkin eettisiin kysymyksiin kuten aborttiin. Neuvosto antoi Irlannille oikeudelliset takuut siitä, että sopimuksella ei loukata Irlannin valtion määräysvaltaa näissä asioissa.

Irlantilaiset äänestäjät myös vastustivat komissaarien määrän vähentämistä koskevaa suunnitelmaa, jonka mukaan jäsenmaat menettäisivät automaattisen oikeutensa omaan komissaariin. Neuvosto päätti, että se ryhtyy tarvittaviin oikeudellisiin toimiin, jotta kaikki 27 EU-maata voisivat sopimuksen tullessa voimaan säilyttää oman komissaarinsa.

Lisää huippukokouksesta: DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Yleistajuinen tiivistelmä - EU:n ilmasto- ja energiapaketti.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä