Διαδρομή πλοήγησης

Συμφωνίες στις Βρυξέλλες για το κλίμα και την οικονομία - 12/12/2008

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί και άλλα μέλη του Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου © EC

Στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών επιτεύχθηκε συμφωνία για το κλίμα, την οικονομία και τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Μετά από δύο μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενέκριναν σχέδιο ύψους 200 δις ευρώ για την ανάκαμψη της πληγείσας ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης, εκπόνησαν από κοινού με την Ιρλανδία σχέδιο για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τις συμφωνίες ως "ιστορικές αποφάσεις" και έκανε έκκληση σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. “Ναι, μπορείτε και σεις. Μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουμε”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ του 2008.

Η σύνοδος των Βρυξελλών υπήρξε ένα σημαντικό τεστ για το κατά πόσον η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ΕΕ έχει θέσει τους πλέον φιλόδοξους στον κόσμο στόχους για την κλιματική αλλαγή DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , ένας από τους οποίους είναι η μείωση κατά 20% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020. Όμως, οι ηγέτες και οι νομοθέτες της ΕΕ αναζητούσαν όλο το χρόνο τρόπους για την επίτευξη των στόχων αυτών. Οι διαφωνίες οξύνθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την ευρωπαϊκή οικονομία, εξαιτίας της οποίας ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για την επιβάρυνση της βιομηχανίας τους.

Χάρη στη συμφωνία αυτή η ΕΕ θα αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος στις διεθνείς συνομιλίες του 2009 για το κλίμα. Η Ένωση ευελπιστεί ότι και άλλες χώρες - όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία - θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. “Η Ευρώπη πέρασε με επιτυχία το τεστ αξιοπιστίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε μια δέσμη οικονομικών κινήτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων είναι της τάξεως των 200 δις ευρώ και ισοδυναμεί με το 1,5% περίπου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού - 170 δις ευρώ - θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Τα υπόλοιπα 30 δις ευρώ θα διατεθούν από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν τα χρήματα αυτά με τον τρόπο που αρμόζει καλύτερα στις ανάγκες των οικονομιών τους.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ιρλανδία συμφώνησε να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα του χρόνου, μόλις ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ιρλανδών ψηφοφόρων. Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη είχε απορριφθεί κατά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, με αποτέλεσμα την αναστολή της διαδικασίας αναμόρφωσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Πολλοί Ιρλανδοί ανησυχούν ότι η Συνθήκη θα επηρεάσει τη φορολογική πολιτική και τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας τους, αλλά και θέματα ηθικής δεοντολογίας όπως η έκτρωση. Το Συμβούλιο προσέφερε στην Ιρλανδία νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι η Συνθήκη δεν πρόκειται να παραβιάσει τις εξουσίες της εθνικής κυβέρνησης στους συγκεκριμένους τομείς.

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι αντιτάχθηκαν επίσης στο σχέδιο μείωσης του αριθμού των Επιτρόπων, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη - συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας - χάνουν το αυτόματο δικαίωμά τους να έχουν έναν Επίτροπο στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο συμφώνησε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές πράξεις ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό και για τις 27 χώρες της ΕΕ με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Περίληψη για τους πολίτες - Δέσμη μέτρων της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι