Sti

Aftale om klima og økonomi i hus - 12/12/2008

 Kommissionsformand José Manuel Barroso, den franske præsident og EU-formand Nicolas Sarkozy og andre topmødedeltagere møder pressen © EC

EU-lederne nåede til enighed om klimaændring, økonomisk genopretning og Lissabontraktaten på historisk topmøde.

Efter to dages intensive forhandlinger blev EU-lederne enige om, hvordan EU's ambitiøse klimamål skal nås. Lederne gav også grønt lys for en plan til 200 milliarder euro, som skal puste nyt liv i den svækkede økonomi. Sammen med Irland blev der også fundet en vej frem til en ratificering af Lissabontraktaten.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, kaldte aftalerne "historiske beslutninger" og opfordrede resten af verden til at følge EU's eksempel på klimaområdet. "Ja, I kan. I kan gøre ligesom os", sagde han på pressekonferencen efter årets sidste EU-topmøde.

EU's løfter om at bekæmpe den globale opvarmning blev sat på en afgørende prøve under topmødet. EU har verdens mest ambitiøse klimamål DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , bl.a. 20 % lavere udslip af drivhusgasser i 2020. Men i EU har man diskuteret det meste af året, hvordan målene skal nås. Modsætningerne er blevet skærpet under finanskrisen – nogle lande er bekymrede for, hvad det kommer til at koste erhvervslivet.

Aftalen giver EU større slagkraft ved næste års internationale klimaforhandlinger. Håbet er, at andre lande – USA, Kina, Indien, Rusland og Brasilien – vil følge EU's eksempel. "EU har bestået troværdighedsprøven", sagde Barroso.

EU-landene blev også enige om en finanspolitisk pakke, som skal mindske finanskrisens virkninger. Vækstpakken er på ca. 200 milliarder euro svarende til 1,5 % af EU's samlede produktion. De fleste af pengene – 170 milliarder euro – skal komme fra EU-landenes budgetter. De sidste 30 milliarder euro fra EU og Den Europæiske Investeringsbank. Regeringerne kan bruge pengene på den måde, der passer bedst til deres egen økonomi.

Irland sagde ja til at holde endnu en afstemning om Lissabontraktaten til næste år, når der er fundet en løsning på de irske vælgeres bekymringer. Deres nej ved folkeafstemningen i juni blokerer for en længe ventet reform af EU-institutionerne.

Mange irere er bekymrede for, hvordan traktaten vil påvirke skattepolitikken, den militære neutralitet og etiske spørgsmål som f.eks. abort. På topmødet fik Irland bindende garantier for, at traktaten ikke vil krænke den irske regerings beslutninger på disse områder.

De irske vælgere modsatte sig også planen om færre EU-kommissærer. Planen ville betyde, at EU-landene – herunder Irland – mister retten til en fast kommissær. Landene enedes om at tage de nødvendige juridiske skridt til, at alle 27 EU-lande fortsat vil have en kommissær i Bruxelles, hvis traktaten træder i kraft.

Mere om topmødet DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Resumé til borgerne - EU's klima- og energipakke.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links