Навигационна пътека

Споразумение в Брюксел за климата и икономиката - 12/12/2008

 Председателят Жозе Мануел Барозу, президентът на Франция и действащ председател на Съвета на ЕС Никола Саркози и други участници в Съвета пред репортери © EC

На историческа среща на върха бе постигнато споразумение за изменението на климата, възстановяването на икономиката и Договора от Лисабон

След двудневни интензивни преговори европейските лидери се споразумяха за начина за постигане на амбициозните цели на ЕС във връзка с изменението на климата и одобриха план на стойност 200 млрд. евро за стимулиране на изпитващата трудности икономика на Съюза. Те изработиха съвместно с Ирландия план за ратифициране на Договора от Лисабон.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу приветства споразуменията като „исторически решения“ и призова света да последва примера на ЕС по отношение на изменението на климата. „Да, вие можете. Можете да направите това, което ние правим“, заяви той на пресконференция, обобщавайки резултатите от последната за годината среща на върха на ЕС.

Срещата в Брюксел бе важно изпитание за европейската ангажираност в борбата срещу затоплянето на климата. Целите на ЕС за климата са най-амбициозните в света DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski и включват намаляване с 20 % на емисиите на парникови газове до 2020 г. През по-голямата част от годината лидерите и законодателите на ЕС обсъждаха как да бъдат постигнати тези цели. Различията се изостриха след обхваналата европейската икономика криза, като някои страни бяха загрижени какво ще струва това на промишлеността.

Споразумението ще придаде повече тежест на ЕС в международните преговори за климата през следващата година. Съюзът се надява и други страни като САЩ, Китай, Индия, Русия и Бразилия да последват неговия пример. „Европа издържа своя тест за надеждност“, заяви г-н Барозу.

Страните от ЕС се споразумяха също така за пакет от мерки за стимулиране на икономиката, който да смекчи последиците от финансовата криза. Пакетът от мерки за растеж е на стойност около 200 млрд. евро или 1,5 % от общото производство на ЕС. По-голямата част от средствата - 170 млрд. евро, ще дойдат от националните бюджети. Останалите 30 млрд. евро ще бъдат осигурени от бюджетите на ЕС и на Европейската инвестиционна банка. Правителствата ще изразходват парите в зависимост от нуждите на националните икономики.

Що се отнася до Договора от Лисабон, Ирландия се съгласи да проведе втори референдум през следващата година, след като бъде отговорено на опасенията на ирландските граждани. Договорът бе отхвърлен на референдум през юни, което доведе до застой на дългоочакваната реформа на институциите на ЕС.

Много ирландци се опасяват от въздействието на Договора върху данъчната политика на страната, военния ѝ неутралитет и върху етични въпроси като аборта. Съветът предложи на Ирландия юридически гаранции, че Договорът няма да нарушава правата на правителството да взема решения в тези области.

Ирландските гласоподаватели възразиха и срещу плана за намаляване на броя на еврокомисарите, според който страните членки, включително Ирландия, ще изгубят автоматичното си право да имат комисар. Съветът се съгласи да предприеме необходимите юридически стъпки, така че ако Договорът влезе в сила, всички 27 страни да продължат да имат по един комисар в Брюксел.

Повече за Европейския съвет DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Резюме за гражданите - Пакет от мерки на ЕС в областта на климата и енергетиката.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки