Cale de navigare

Relansarea economiei europene - 27/11/2008

Monede aflate pe pagina financiară a unui ziar ©CE

Planul de redresare economică îmbină acţiunea naţională cu politica UE.

Ca răspuns la criza economică din ce în ce mai acută cu care se confruntă UE, Comisia Europeană propune măsuri în valoare de 200 de miliarde de euro, menite să crească puterea de cumpărare, să genereze creştere economică şi să creeze noi locuri de muncă. Acest pachet de măsuri pe termen scurt şi lung reprezintă 1,5% din PIB-ul UE.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv 170 de miliarde de euro, provine de la bugetele naţionale. Restul de 30 de miliarde de euro se alocă de la bugetul UE şi din fondurile Băncii Europene de Investiţii.

Planul are ca obiectiv protecţia populaţiei, a lucrătorilor şi a antreprenorilor care riscă să fie afectaţi de criza financiară, pe măsură ce aceasta se extinde la nivelul întregii economii. Propune mai mult sprijin pentru aceste grupuri vulnerabile, inclusiv investiţii menite să consolideze competenţele profesionale şi să-i ajute pe oameni să-şi păstreze cât mai mult timp locurile de muncă sau să îşi găsească altele.

UE va accelera distribuirea fondurilor sociale şi regionale - în valoare de 6,3 miliarde de euro - şi intenţionează să acorde stimulente financiare întreprinderilor grav afectate de criză din sectorul construcţiilor şi automobilelor care produc maşini ecologice şi construiesc clădiri eficiente din punct de vedere energetic.

Banca Europeană de Investiţii DeutschEnglishfrançais, care acordă împrumuturi pe termen lung, ar putea juca un rol mai important în finanţarea proiectelor de mare anvergură. BEI a pregătit deja un pachet de împrumuturi în valoare de 30 de miliarde de euro, destinate întreprinderilor mici care întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare.

Planul exploatează flexibilitatea permisă de reglementările comunitare şi naţionale în materie de deficit bugetar, care le dă guvernelor posibilitatea temporară de a contracta credite mai mari în perioade de criză. Întrucât UE trebuie să ia măsuri urgente pentru a preveni o recesiune acută şi de durată, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, le va solicita liderilor europeni să aprobe planul cu ocazia summit-ului de luna viitoare şi să-l aplice imediat.

Pachetul de măsuri este „suficient de amplu şi de curajos pentru a da rezultate pe termen scurt, dar, în acelaşi timp, este suficient de fiabil pentru a transforma criza într-o oportunitate pe termen lung”, a spus preşedintele Barroso.

Relansând economia cu ajutorul investiţiilor în infrastructură, tehnologii ecologice, eficienţă energetică şi inovare, pachetul propus de Comisie intenţionează să accelereze tranziţia către o societate bazată pe cunoaştere, cu emisii reduse de carbon. De asemenea, planul încurajează cooperarea dintre guverne şi mediul de afaceri.

Mai multe ţări europene (printre care se numără Regatul Unit, Franţa şi Germania) şi-au anunţat deja propriile pachete de stimulare economică. Comisia face apel la toate ţările membre să urmeze aceste exemple şi să acţioneze sub egida UE. Guvernele vor cheltui aceşti bani într-un mod cât mai potrivit propriilor economii, întrucât provocările sunt diferite de la o ţară la alta. Comisia va monitoriza eforturile depuse la nivel naţional pentru a se asigura că autorităţile nu acordă avantaje competitive întreprinderilor din propria ţară.

Unele economii (de exemplu Slovacia, Bulgaria, România şi Polonia) sunt încă în perioada de creştere, pe când altele (Franţa, Italia şi Germania) sunt deja la un nivel staţionar. Şi, în vreme ce unele guverne naţionale sunt îngrijorate din cauza deflaţiei, altele se confruntă cu o rată a inflaţiei de două cifre (Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania).

Citiţi planul de redresare EnglishPDF.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile